Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 11:44 - ДРУГАРЯ ПЛЕВНЕЛИЕВ ЛЪСНА!
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 5155 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 22.11.2013 10:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
EКСКЛУЗИВНО ОТ AFERA.BG! ПРЕЗИДЕНТЪТ
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ЛЪСНА С ОФШОРКИ И
ЕДИН МИЛИОН ДОЛАРА В КИПЪР! ЕГАТИ БГ-
ГЛАВАТА, ЕГАТИ БЕКАПИСТКАТА ПАСТИРКА
С КЛАСИЧЕСКА БИОГРАФИЯ НА МОШЕНИК!

Международно разследване на независими журналисти разкри офшорни фирми на държавния глава Росен Плевнелиев в Кипър. Почти 1 милион долара е прибрал президентът от договори, с които е източил общия бизнес с Linder, компанията инвеститор в Бизнес Парк София.

През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев “Линдер-Ирис Имобилен” е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру.

image   image
 

По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер, а освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. “Лайош Кошут” 4. Документите, с които разполагаме от OSRA Bulgaria Ltd потвърждават, че Росен Плевнелиев е краен собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала съпругата му Вероника Плевнелиева. /б.р. първата съпруга на Плевнелиев/

След като международния център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества, в началото на април станал известен като “Офшорлиикс”, имена на български граждани не бяха разкрити.

Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче изчисли пред БНР, че България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара.

 

 image   image

Прегледайте документите в PDF тук:

20130617191756173

20130617191918041

20130617192156026

www.silnabulgaria.com

http://afera.bg/razsledvania/45235.html



ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ

ПСЕВДО ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА
...И СЕ ОСТАВИ ИЗЦЯЛО В РЪЦЕТЕ НА НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ,
ЗАРАДИ УРОНЕНИЯ ПРЕСТИЖ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРЕД СВЕТА! 

 

Главният редактор на вестника на президента: Плевнелиев пере пари  

image

"Росен Плевнелиев беше син на партията, който изработи първия си милион, след като изработи своите комшии българомохамедани": това разкрива в интервю за в. "Галерия" Тодор Карастоянов, създател и главен редактор на в. „Югозападни вести“, седмичник за Пиринския край. Изданието излиза почти две години - от ноември 1991 г. до юли 1993-та и било финансирано от Росен Плевнелиев и настоящия винар Иван Тодоров (собственик на марката Todoroff). По думите на Тодор Карастоянов в биографията на президента Росен Плевнелиев няма германска авантюра, нито шестмесечно хипарско скитане и спане по пейки и паркинги.

Плевнелиев и Тодоров са първите „щастливци“, които през 1991 г. получават официална квота от министъра на труда и социалните грижи Емилия Масларова за износ на работна ръка в обединената вече Германия, разкрива пред "Галерия" Тодор Карастоянов. И продължава с още подробности за бизнес биографията на Плевнелиев: Тогава такова разрешително не се даваше на случайни и непроверени хора. Официалната квота е за 200 души строителни работници, набрани от Чеча, Неврокопско, където е родният край на президента. Повечето жители там са българомохамедани. Покрай тях посредническата фирма „Ирис Интернешънъл“, със собственици Плевнелиев и Тодоров, тайно изнася още 400 души. Те работят на черно, добавя Карастоянов. "Вестникът им служеше за пералня на парите, изкарани в Германия. През 1993г. немските служби за сигурност дори обискираха офиса на фирмата "Ирис Интернешънъл" в Руселхайм. Преди да им тръгне бизнеса, Плевнелиев и Тодоров правиха хороскопи пред ГУМ в Благоевград" разказва още главният редактор на "Югозападни вести", издаван някога от днешния президент на България.

Пред журналистката Елена Дюлгерова Тодор Карастоянов обяснява, че е решил да даде това интервю, след като в неделя, в предаването „Неделя 150“ по БНР, настоящият държавен глава Росен Плевнелиев даде пространно интервю, което преляло чашата на търпението му.

Той разказваше с топъл глас колко е горд, че е седял предишната седмица на приема в резиденция „Кричим“ между вицепремиера на Турция Бекир Боздаа и българския главен мюфтия Мустафа Хаджи. И как всички ние трябва да си научим урока и да си напишем домашното по толерантност и как, за да не го гледат как консумира, той дал знак на началника на протокола да не допуска българските журналисти до срещата. Е, тука вече ми кипна! Спомних си Росен Плевнелиев през октомври 1991 г. - току-що го бяха назначили за бизнесмен, а той от своя страна ми предлагаше да ме назначи за главен редактор. Не смееше да ме погледне в очите. Беше комплексиран и притеснен… Тогава той просто беше синът на Асен Плевнелиев - секретар на ОК на БКП в Благоевград по време на царуването на Владимир Сандев (първи секретар на Окръжния комитет на БКП). Преди да стане бизнесмен след 1989 г., Плевнелиев беше комсомолски секретар - и днес да ми се възмущава от възродителния процес, от СССР и да громи с патос комунистите и ДС ми звучи доста цинично. Ето затова реших да говоря, уточнява Тодор Карастоянов.

Цялото интервю може да бъде прочетено във в. "Галерия".

 

Росен Плевнелиев дължи отговор за миналото си

22.08.2013от Явор Дачков, в. "Галерия"


Преди 1989 г. Росен Плевнелиев е бил комсомолски секретар, а баща му - секретар на Окръжния комитет на БКП в Благоевград.

Това последното нямаше да е скандално, ако днес Плевнелиев не бе яхнал антикомунизма, за да гласуват за него дясно ориентираните избиратели. Нямаше да е скандално и ако днес президентът не употребяваше най-арогантно сложната и болезнена тема за ДС и репресивния характер на тоталитарния режим, за да се изкара едва ли не най-големият демократ. Ако той е еволюирал във възгледите си, добре, но в началото, когато стана министър, Росен Плевнелиев всячески бягаше от политиката и предпочиташе да го наричат експерт и да минава за такъв. После от експерт му се наложи внезапно да се превърне в антикомунист, след като Бойко Борисов го посочи за кандидат-президент на ГЕРБ. Искам да кажа, че този човек не е преживявал никакви еволюции, нито идейни развития и едва ли е имал някакви убеждения след комсомолската си деятелност, но това не е толкова важно. 

image 

По-важното е, че днешният президент е обвинен в извършването на конкретни престъпления. Не от кого да е, а от главния редактор на собствения му вестник, излизал преди 20 години. Тодор Карастоянов застава с името и лицето си зад думите, които казва. От първа ръка той разкрива съвсем различна история от онази за германските „паркинзи“, която сме чували до втръсване от угодническите интервюта с държавния глава. На такова свидетелство се дължи отговор от страна на президента и масова журналистическа проверка на фактите. Поне така би се случило във всяка нормална демократична страна. Знаем много добре, че България не е такава, а изборът на Росен Плевнелиев за президент е едно от многото доказателства за това. Той е поредният политик, който се появи от нищото и за нула време стигна до най-високите етажи на властта, че стана дори и президент на републиката. Ние и досега не знаем нищо за него освен напудрения разказ, преписан от легендата за Рокфелер - бедното момче, което нямало нищо, но било предприемчиво и след като излъскало една ябълка и я продало, всичко му тръгнало по вода. Плевнелиев така и не обясни откъде има първия си милион. В неговата история липсва едно свързващо звено. В началото той е беден и спи по паркинги, а после изведнъж става милионер и партньор в огромна строителна империя. После се появява под крилото на Бойко и става президент. Нищо конкретно от биографията му не се знае, а все по-основателните въпроси за житието му на бизнесмен не получават отговор. Дори и жена му не иска да се показва до него, което може би в друга ситуация щеше да мине за симпатична прищявка, но тоталната й липса си е формен скандал, откъдето и да го погледнеш. Не за друго, а защото влиза в контекста на тоталната липса на яснота и прозрачност около фигурата на Росен Плевнелиев. В известен смисъл той не е фигура, а фигурант. Припомням, че основното име - „Ирис“, на фирмата, която се споменава от Тодор Карастоянов в скандалното му интервю, излезе при други журналистически разследвания вече като име на фирма, чрез която се крият данъци чрез офшорки.

Плевнелиев не отговори на въпросите за своите офшорки и проблеми с данъчните власти, както не отговори за първия си милион. За сметка на това през последните месеци направи открита политическа заявка и се опита да яхне протестите и да ги канализира в полза на определена олигархична група, която е тръгнала да възкресява ГЕРБ с човешко лице и по-конкретно с това на Кристалина Георгиева. За чиято биография също нищо не знаем. Въобще в българската политика е пълно с анонимни хора, които някой сякаш вади в даден момент от ръкава си, за да свършат определена работа и после да изчезнат завинаги. Плевнелиев определено е от тях - той е еднодневка за конкретна употреба. Дори не си направи труда да се научи на елементарно политическо поведение, а нелепите му изяви предизвикват конфуз и срам.

Тъмната му страна обаче предизвиква съвсем закономерен гняв, особено когато несръчно се пали да громи задкулисните сделки в политиката и олигарихията. Нещата, които се казват в това интервю, се говорят между политици и журналисти от четири години, но никой досега не е посмял публично да ги каже на глас. Надяваме се, че след проговарянето на Тодор Карастоянов ще се намерят и други свидетели. Само ще допълня, че в САЩ целият личен и интимен (подчертавам това) живот на Плевнелиев щеше да бъде обърнат с хастара нагоре още преди да го изберат за президент. И в това няма нищо лошо. У нас на втората година от мандата му единственото, което знаем за него, е, че е бил ирландска пастирска в миналия си живот и комсомолски секретар, а после бизнесмен в настоящия. Класическа биография на мошеник.

Трябва да е ясно, че Росен Плевнелиев е продукт на политическото ни задкулисие, а политическата му кариера се дължи изцяло на олигархични интереси. И децата знаят, че най-много пари бяха откраднати от прочутите магистрали на Бойко, които бяха дадени за строеж на същата тази олигархия, срещу която днес рипа президентът, и които започнаха да се разпадат два месеца след рязането на лентите. После Борисов направи Плевнелиев държавен глава, за да скрие престъпленията на своето управление, да си осигури плавно и временно оттегляне от властта, за да избегне народното недоволство и да се върне в нея чрез подставени лица, разчитайки на късата народна памет. 

Много въпроси, които чакат своя отговор. Президентът е длъжен да им отговори, независимо дали това му харесва или не. Облаците около него определено се сгъстяват и колкото повече мълчи, толкова по-голямо ще става тяхното ехо.


 

Плевнелиев въртял сенчест бизнес
с кипърска дама

Съдружничката на Прокопиев и президента Натали Гурегян
предизвика шумен офшорен скандал.

Президентът Росен Плевнелиев е въртял бизнес с кипърска дама, която предизвика шумен офшорен скандал в Русия. Натали Гурегян е собственик на кипърското дружество Wyclef holding. Това показва справка за актуалното състояние на кипърското дружество, публикувана в Търговския регистър по партидата на „Доспат пропъртис“, информира в. „Репортер“.

Публикацията е във връзка с продажбата на дружеството от Иво Прокопиев на Wyclef holding през декември 2012 г. Кипърската компания е пресечната точка в бизнес интересите на Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Тя беше използвана като механизъм да бъде отклонена към Кипър част от печалбата при продажбата от Прокопиев на мажоритарния пакет от „Каолин” в края на май тази година.

Но Wyclef holding има дълга история и с Росен Плевнелиев.

Това дружество и друга офшорка – Stallberg investments, се появяват у нас през май 2008 г., когато влизат с по 33% дял в „Бългериън резиденшъл пропъртис”. Това е компанията, която изгражда Резиденшъл парк София – мястото, където живее президентското семейство. Останалите 33% от „Бългериън резиденшъл пропъртис” тогава придобива самото семейство Плевнелиеви чрез фирмата си „Плевнелиеви“. Управител на „Бългериън резиденшъл пропъртис“ пък става съпругата на президента Юлиана Плевнелиева.

Съжителството на семейство Плевнелиеви с офшорките продължава до август 2009 г., когато Росен Плевнелиев вече е министър. Тогава мястото на фирмата „Плевнелиеви“ се заема от „Ателадиа“, еднолична собственост на Юлиана. Тя остава и управител на „Бългериън резиденшъл пропъртис“.

„Звездата“ Гурегян

В  Wyclef holding Натали Гурегян официално притежава всичките 5000 акции. Тя обаче е адвокат от специализирана в предоставянето на услуги по регистрация на компании и доверително управление кантора. Така реалният собственик на правата над Wyclef holding остава скрит.

Не толкова скрити са следите на Гурегян в друг офшорен скандал. По времето, когато си партнира с Плевнелиев при построяването на Резиденшъл парка, Гурегян управлява друга скандална кипърска компания – Tremaset Financial Company.

Дружеството и самата Гурегян попадат под наблюдението на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) известно като „Офшорлийкс“.  Това става в най-мащабното журналистическо разследване за офшорни връзки на политическия, управленски и бизнес елит на Руската федерация. Събран е масив данни от 2,5 млн. файла с информация за 120 000 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови (основната част от данните), в Сингапур, Хонконг и на островите Кук.

Според разследването управител в скандалната Tremaset Financial освен партньорката на Плевнелиев е и Александър Провоторов – директор на най-големия телеком в Русия – Ростелеком.

Пред руския всекидневник „Ведомости“ Провоторов обяснява, че е бил директор в кипърската офшорка преди да заеме пост в телекома. В крайна сметка дали заради скандала с офшорката или по друга причина, през март 2013 Съвета на директорите на Ростелеком освободи Провоторов.

И шефът на Райфайзен банк с офшорки

При мащабното разследване в Русия бяха открити десетки случаи на участие на политици и бизнесмени в офшорни фирми. Сред тях са жената на вицепремиера Игор Шувалов, синът на бившия министър на промишлеността Виктор Христенко и др.

Но скандали имаше не само в Русия. Eдин от най-известните и утвърдени банкери в Европа – главният изпълнителен директор на „Райфайзенбанк Интернешънъл“ Херберт Степич подаде оставка именно заради „Офшорлийкс“ в края на май.

Степич бе принуден да се оттегли, след като германският в. „Зюддойче цайтунг“ и австрийското сп. „Нюз“ разкриха, че висшият банкер тайно е контролирал две офшорни компании в Хонконг и Британските Вирджински острови. Херберт Степич призна, че е основал две компании през 2006 и 2008 г. с цел да инвестира в недвижими имоти в Сингапур.

Българската връзка

Още през април тази година в интервю за предаването „Неделя 150″ на БНР координаторът на ICIJ за Източна Европа Стефан Кандеа каза, че засега е трудно да се каже колко точно българи имат сметки в офшорни зони, но беше категоричен, че български имена в „Офшорлийкс“ ще има. Липсата им до момента може да се дължи на бавната обработка на информацията. Неотдавна директорът на ICIJ Жерар Райл потвърди пред български журналисти, че все още не са обработени около 70% от наличните файлове. Така че българските политици не са загубили шанса си да блеснат в базата данни „Офшорлийкс“.

А че разполагат с офшорни сметки, показа историята от последната седмица с Христо Бисеров. Колко обаче ще са имената на българските политици в „Офшорлийкс“, засега остава неясно. Повече светлина може да хвърли само прокуратурата.

Източник: в. Атака, 18.11.2013 г.












Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821847
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031