Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2013 09:04 - Погнаха далаверите на Плевнелиев
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 3686 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 25.10.2013 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тлъста, но недостатъчна, глоба грози компанията му... НАП погна Росенчо Плевнелиев
заради офшорните му далавери
Проверява се дали балканския айдук не е източвал българската
държава през управляваната от него фирма „Линднер България”


Данъчните ще проверяват дали Росен Плевнелиев не е избягвал незаконно плащането на дължими данъци, пренасочвайки големи суми пари към кипърските си офшорни компании. От НАП не потвърждават информацията официално, но така също и не я отричат.

Като управител на баварската компания „Линднер”, Плевнелиев е пренасочвал сериозни суми пари в две офшорки в Кипър, за да избегне данъците в България. Тези изводи са от разследване на TV7, заради което от НАП са започнали и самата проверка.

image
Според публикуваните неотдавна в интернет документи, „Линднер” работи с две офшорки – „Белингъм дивелопментс” и „Инокс Мениджмънт”. Направена проверка на вестник „Телеграф” пък показва, че бившата съпруга на президента е мажоритарен собственик в една от двете компании, в които Плевнелиев е налял близо 1 милион долара, за да избегне данъците в България.

image

Имунитетът спасява засега президента Росен Плевнелиев от по-широкообхватно официално разследване, но „Линднер България” ще бъде проверена из основи от данъчните. Ако фактите, изнесени в медиите, се окажат верни, клонът на въпросната баварска компания у нас може да отнесе 1 милион лева глоба за извършено престъпление към бюджета.

Дали потомственият комуняга Плевнелиев ще се окаже първият у нас свален по законодателен път македонски президент, само времето и търпението на данъкоплатеца ще покаже!


Настоящият президент на Република България РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ е роден през 1964 г. в гр. Гоце Делчев. Завършил е математическа гимназия в Благоевград и изчислителна техника в Техническия университет, София. От 1991 до 1998 г. работи в Германия - основава строителна фирма "Ирис Интернешънъл" АД, която през 1994 г. става подизпълнител на строителния гигант "Линднер" ("Линднер Ирис Имобилиен" OOД). От 1999 г. е управител на "Линднер България" ООД, главния изпълнител на проекта "Бизнес парк София" - динамичен комплекс от офис сгради, складови помещения, ресторанти, места за отдих, магазини. През 2001-2005 г. основава и управлява "Резиденшъл парк София" OOД и "Линднер Имобилиен Мениджмънт" ЕООД. От август 2009 г. оглавява Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Бил е член на настоятелството на фондация "За нашите деца", на борда на директорите на "Американска търговска камара" и на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Женен е, има трима синове.



Репортаж: „Офшорната похот” на Плевнелиев

Антон Тодоров, специално за РЕПОРТЕР

Продължавам да съм сред най-категоричните привърженици на протестите срещу правителството на Орешарски и за предсрочни парламентарни избори наесен.
Уточнявам това, за да не оставят последващите ми думи погрешни впечатления. Възмущението ми от поведението и лакърдийте на Росен Плевнелиев вече стигна границата на  преливането, докато наблюдавам неговите срамни и цинични претъркаляния.
Плевнелиев има едно неизтребимо качество – на такива като него на Запад им казват „бастард“. Не, не е „незаконно роден”, каквото е най-разпространеното тълкуване на тази дума. Макар че в бизнес миналото му и в политическото му сътворяване после има доста от това значение. Другото  значение на тази дума описва човек, който съсипва създаденото от други.
Зависимият от една част от олигархията Плевнелиев, който в момента се води президент на България, прояви неподозирана гъвкавост като се опитва да се представи за човека на протестиращите. И с това очаква /както изглежда май е на път да му се получи/ да си купи индулгенция за магариите, които е вършил през 90-те години и след това.
Мисля, че беше много прав преподавателят ми по реторика, който преди двадесет години преподаваше своята версия за способностите ни като нация: „Пусни на българите втора топка и те мигновено забравят къде е вратата”.
Така и днес – достатъчно беше Плевнелиев да каже, че подкрепя протестите и част от протестиращите започнаха да го веят на знаме. Такава смешка. Вместо да започнат да му задават полезни въпроси и да си направят изводите също както в случая със поредицата от скандални назначения на правителството на БСП, ДПС и Атака.
Знаят ли протестиращите какъв човек е назначен преди година и половина за шеф на НРС от същия Плевнелиев? Явно не, защото ако знаеха скандалната биография на Драгомир Димитров, щяха да освиркат Плевнелиев на секундата. И вместо да му ръкопляскат, щяха да поискат оставката му.
Росен Плевнелиев се бори да му бъде прикачено определението „тефлонов президент”. Може, но имам все пак едно наум. В политологията това определение се свързва с три политически гиганта в американската история – Рузвелт, Кенеди, Рейгън. Тези тримата са имали такава способност да привличат масовия американец, че никакви обвинения, интриги, клюки и обиди не са могли да помрачат публичния им образ. Как да сложиш определението „тефлонов президент” на български политически лилипут? Защо да му привнасяш височина? Росен Плевнелиев не заслужава това, защото показа, че е един грешен  човек на грешното място, в грешното време. Толкова ми напомня в подмяната на ръкомахащия адвокат от Пловдив. Затова не е ли по-правилно и честно днес да покажем, че умеем да се учим поне от собствените си грешки.
И да кажем, че днешният президент Росен Плевнелиев е от началото до края проект, креатура на същото това задкулисие, което вече четиридесет дни предизвиква десетки хиляди българи да изригнат възмущението си по площадите в страната.
Олигарахичната компания на Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев, на Иван Кръстев и Саша Безуханова, е неговата люлка. Тези хора бяха най-важните играчи в част и от приватизационните схеми в периода 1997-2001 г., а Кръстев се подвизаваше като главен съветник в Костовата коалиция, заедно с Дайнов през този период по същия начин, по който скърпиха и проекта Борисов и ГЕРБ по-късно.
Плевнелиев не би трябвало да е президент, защото е подставено лице на тези непрозрачни и много мизантропски кръговете около Прокопиев,  „Глобална България“, Сорос и т.н. И още.
Най-важното според мен, което бяга от интереса и реакцията на протестиращите е за офшорните магарии на Росен Плевнелиев. Това е истинско чудо - във всяка една нормална държава след появата на такива документи щеше да се проведе сериозен разговор за отстраняването на президента. Тук този разговор остава единствено част от слабата и неуверена реторика на БСП, което автоматично маргинализира разследванията в тази посока. „Привнасяне на липса на авторитет“ му се казва на този трик и е добре познат в средите на политтехнолозите.  България се оказва страна на кривите огледала. Какво знаем до момента със сигурност за тъмата „бизнес“ страна на Плевнелиев? Плевнелиев е успял да си спести плащането на шестцифрени суми данъци в края на 90-те като е прехвърлял огромни суми в кипърски офшорки чрез фиктивни договори за консултации.  Плевнелиев е задействал и реализирал схема за прехвърлянето на стотици хиляди долари от българските си дружества „Линднер Ирис Имобилиен” и „Ирис интернешънъл” към кипърски офшорки, с което от една страна е ощетил бюджета, от друга е прецакал партньорите си в Германия, а от трета дава основание днес без никакво съмнение да се иска оставката му. Ако не беше изказан от Илиана Йотова, призивът за предсрочни президентски избори можеше да стане част от първостепенните искания на протестиращите.  И още за „офшорната похот” на Плевнелиев - в непрозрачна и силно съмнителна схема с олигарха Иво Прокопиев чрез две кипърски офшорки, Плевнелиев прави нова далавера покрай продажбата на добивното предприятие „Каолин”. От цялата схема от България към Кипър са изтекли отново огромни суми - около 7 млн. лв. Плевнелиев, знаем какво направи през 90-те и след това – така би трябвало да изглежда плакат, който всекидневно да се разнася пред носа на този човек. Офшорките имат няколко основни „конкурентни предимства”, за да са предпочитани. Чрез тях се постига пълна или частична анонимност, скрива се истината за реалния собственик, а също така перфектно позволява да се укрият и данъци. Според мен Росен Плевнелиев се е възползвал от поне две от тези опции, които офшорките позволяват. Наистина трябва да си изключителен наглец в момент, когато скандалът с офшорните ти похождения надминава всякакви мислими и немислими граници, да се явиш в ролята на борец срещу офшорната заплаха.
Ето, само преди няколко дни Плевнелиев се изказа, че  „докато се говори за офшорки, една офшорка е на път да сложи ръка върху парите на българските пенсионери.” Състезават се с Борисов кой е по-по-най в безсрамието. Без никакво съмнение знаем, че НАП-Средец е правила ревизия на Росен Плевнелиев за източване на пари към офшорка още през 2000 г. Каква е реакцията на президента? Все едно не се отнася за него.
Дори и да не е извършил престъпление като укриване на данъци /нещо, което вече знаем, че не съществува като възможност в този случай/, факт е, че една от целите на такива офшорни акробатики  е, пак ще кажа,  намаляване на дължимите данъци. Дори и цялата „операция на президента”  да е отполирана вещо  и да няма формално нарушение на правна норма, то това поведение си остава морално укоримо, още повече, че е поведение на действащ президент.

 










Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meteff - ДАНС погва офшорките на президента
28.11.2013 10:45
Държавната агенция за национална сигур-
ност ще проверява офшорните компании,
свързани с президента Росен Плевнелиев
заради съмнения за пране на пари. Според
два независими източника на в. Репортер в
ДАНС е пристигнал сигнал от Комисията за фи-
нансов надзор във връзка със съмнения за
извършени нарушения от Wyclef holding и
Stallberg investments по Закона за мерките
срещу изпирането на пари и данъчното за-
конодателство. Тези съмнения се отнасят до
скандални сделки на двете кипърски офшорки
с акции на контролираната от президентския
приятел Иво Прокопиев Каолин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822624
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031