Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 13:42 - Плевнелиев - пишман будител или прост измамник?
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 2384 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.11.2013 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Гръцка банка: Росен Плевнелиев лъже,
платил е кеш 700 000 евро за палата
Президентът Росен Плевнелиев е занижил през 2010 г. данъчната оценка на палата си в Халкидики, за да не плаща налози. Така в момента той няма каквито и да било данъци за иначе колосалния по размери имот. Това показват данни от подразделение на гръцката данъчна агенция в Солун. Проверка в Националната банка на Гърция пък доказа, че държавният глава категорично е излъгал с твърдението си, че е изплатил по банков пък сумата от 700 000 евро, за която е купил имота, както и дължимите данъци по прехвърлянето, съобщава "Телеграф".

Служители на трезора издали, че парите, които са преведени по сметката му там, са били изтеглени в чекове и кеш – т.е. няма никаква гаранция че именно тези средства са отишли при продавачите. Именно затова според законодателството в южната ни съседка разплащането с чекове се води за равностойно на плащането в брой.

Скандалът с имота на Плевнелиев гръмна преди малко повече от половин месец, когато TV7 обяви, че през 2007 г. настоящият държавен глава е изплатил в брой на тримата продавачи цената от 700 000 евро. От акта за покупко-продажбата става ясно също, че срещу сумата президентът е получил парцел от 5000 кв.м с комплекс от 3 приземни къщи и мазе. Общо разгърната застроена площ от 400 кв.м.

Платената цена е три пъти по-висока от данъчната оценка на имота. Според документа през 2007 г. тя е била 229 919,57 евро. В него е записано също, че новият собственик има право на подобрения само с дърво, бетон и керемиди. Плевнелиев обаче използвал наклона на релефа и обединил трите къщи, правейки проходи за връзка помежду им.

Въпреки тези далеч не козметични подобрения през 2010 г. тогавашният регионален министър в кабинета „Борисов” и настоящ държавен глава подава декларация при данъчните в южната ни съседка, с която оценката на имота му е занижена под 200 000 евро.

Така налозите, които дължи за палата, са свалени до нула, обясни пред „Телеграф” служителка на едно от териториалните звена на данъчната агенция в Солун. Тя разясни, че според гръцкото законодателство гражданите, притежаващи имот там – независимо дали са местни или чужденци, трябва всяка година да подават декларация за имуществото си.

Налози обаче се дължат само при две положения, ако съответният човек отдава под наем собствеността си или ако данъчната оценка надвишава 200 000 евро. „От декларацията, която този човек е подал през 2010 г., излиза, че оценката е под тази сума и той не трябва да плаща нищо”, обясни данъчната, като направи уговорката, че не може да каже какво точно е декларирало лицето през следващите три години.

Причината била, че вече всичко се подава по интернет и тези в момента се обработват от финансовото министерство.

„Базирано на тази оценка обаче, най-вероятно отново не дължи нищо”, каза служителката, като специално подчерта, че оценката се прави въз основа на данни, подавани от собственика. Ако собственикът е подал фалшиви данни, трябва да направи поправка в декларацията си, уточни тя принципите на гръцкото законодателство.

ДОКУМЕНТИ
Веднага след гръмването на скандала с начина, по който е купил имота, Плевнелиев се пробва да замаже положението, като обяви, че всичко е било разплатено по банков път. За да докаже твърдението си, той публикува на сайта си и копия от потвърждения за трансфери, направени от сметките му в „Дойче банк Австрия” и „Райфайзен” към сметката му в Националната банка на Гърция.

Според платежните от Дойче банк към Гърция са отпътували 460 000 евро, а от „Райфайзен” - 350 000 евро. Приложи и копие от една от страниците във влоговата си книжка в Националната банка на Гърция, според която въпросните средства са били изтеглени на 8 октомври 2007 г.

Според версията на президента това доказвало, че парите за покупката са преминали изцяло по банков път, но в същото време той не предостави каквито и да било данни за трансфери от неговата сметка към тези на купувачите.

Оказва се, че няма и как да предостави такива доказателства, защото всичките пари са били изтеглени на ръка. Това става ясно от банковите кодове срещу сумите. Така например срещу сумата от 705 000 евро, изтеглена на 8 октомври, стои код 021.

„Това означава, че е била изтеглена в чекове”, разясни служител на банката. В същия ден по код 068 са изтеглени и 83 200 евро. „Кодът означава, че са изтеглени в брой”, посочи още служителят.

За какво са отишли въпросните пари от банката не могат да кажат. Не става ясно и от документите, защото според акта за покупко-продажба Плевнелиев дължи 64 581 евро данък за прехвърляне на имота. На нотариуса пък е платил 8592 евро, което означава, че над 10 000 евро от изтеглената сума се губят.

Важното в случая обаче е, че предоставените от Плевнелиев документи всъщност го уличават в лъжа, защото доказват, че сделката не е разплатена по банков път. Те показват също, че никой не може да гарантира дали е използвал за покупката средствата, преведени от Дойче банк и „Райфайзен” или други, чийто произход остава неясен.

Че разплащането с чекове се води разплащане в брой бе потвърдено пред екипа на вестника и от нотариуса, изповядал сделката – Виргиния Хасапи, която открихме в кантората й в Йерисос. Тя уточни, че това се позволява от гръцкото законодателство.

В същото време обаче плащането с чекове отваря огромния въпрос защо Плевнелиев лъже, че е платил по банков път и дали това не се дължи на използването на пари с неясен произход за сключване на сделката.

„Телеграф” направи опит да се свърже и с продавачите, но се оказа, че те са неоткриваеми. Според договора за покупко-продажбата Плевнелиев е взел имота от трима души, двама от които са жени, живеещи в Солун – Евангелия Вениери и Елени Цаси.

На адреса, даден от Вениери, се оказа, че не живее такова лице. Адресът, даден от Цаси, пък изобщо не фигурира в картата на града.

Вестникът опита да се свърже и с пълномощниците, които са ги представлявали при изповядването на сделката по покупко-продажбата, но също не успя.

Единият от тях е адвокатът Михаил Золас, който беше неоткриваем в кантората си. Другият, лице на име Димитриос Вениерис, не живее на посочения в договора адрес и не фигурира в телефонния указател на града.

Източник: http://frognews.bg/news_60663/Държавна сигурност стояла плътно до другаря Росенчо Плевнелиев по сделката за палата в Гърция!

Ченге от ДС е превеждало на Росен Плевнелиев при сделката през 2007 г. за закупуването на палата на държавния глава в Халкидики.

Въпреки изявленията си, че няма и не желае да има нищо общо с кадри на бившите тайни служби, Плевнелиев е използвал услугите на разузнавача от гръцкия отдел на Първо главно управление на ДС и бивш консул в южната ни съседка Евтим Гандев при изповядването на покупката на имота при гръцкия нотариус Вергиния Хасапи Гагана. Причината е, че той самият не говори езика на южната ни съседка и е трябвало някой да му превежда документа, който подписва. Това става ясно от нотариалния акт за покупката на палата. Информацията бе потвърдена и от самия Гандев, който бе потърсен заради скандала с начина, по който Плевнелиев е

изплатил сумата от 700 000 евро

на хората, от които е купил имота си. Според нотариалния акт колосалната сума е платена на ръка и продавачите дори са си я разпределили на място, но държавният глава твърди, че е превел парите по банков път. В опит да замаже нещата Плевнелиев дори разпространи банкови извлечения, че е превел 350 000 евро от „Райфайзен” и 450 000 евро от Дойче банк по своя сметка в Националната банка на Гърция, откъдето парите са изтеглени. Къде са отишли – дали са били изтеглени на ръка, или са преведени по сметките на продавачите, обаче не става ясно от документите. На въпрос дали е присъствал на предаването на парите самият Гандев отговори отрицателно. В същото време обаче твърди, че преводът бил направен по банков път. Попитан откъде е сигурен, обясни, че така било по закон. „Там е изискване да се преведе по банков път, не като тука нашите фирми – подписвате декларация, че 200 лв. ти взимат, а те ти взимат 5000 лв. Не го защитавам, не ме интересува, да се оправя човекът”, заяви бившият дипломат и разведка. В същото време малко по-късно призна: „Не съм видял как точно са преведени парите”. Гандев заяви също, че не познавал Плевнелиев преди това, а попаднал на него по молба на свой приятел – Янис, който бил посредник по сделката. „Той е архитект, много известна личност там, аз бях в Солун тогава и ме помоли – можеш ли да дойдеш тука, едно жилище продаваме, а законът задължава да има преводач. Нито съм познавал Плевнелиев, нито съм знаел, че ще става министър, че ще става президент. Случайно Янис ми каза преди време: „Бе ти знаеш ли там – дето продавахме – той президент станал”, е версията на Гандев, който иначе твърди, че никога повече не се е срещал с Плевнелиев. Отказа да ни даде и координатите на архитекта посредник.

Изненада

Бивши колеги на Гандев коментираха, че е твърде странно защо Плевнелиев е заложил именно на неговите услуги, при положение, че ексразузнавачът е бил познат в отдела си с твърде скромни знания върху гръцкия език. Според тях е и показателно обстоятелството, че държавният глава, който иначе твърди, че ненавижда кадрите на ДС, е използвал услугите именно на бивш служител на тайните служби. „Това само показва, че може и да са верни слуховете, че държавният глава е свързан по някакъв начин от ДС”, коментираха разведки.

Източник: monitor.bg

Гласувай:
3
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3333318
Постинги: 512
Коментари: 1043
Гласове: 19731
Архив
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031