Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2013 13:50 - И Бойко лъсна с офшорка в Кипър
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 8349 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 28.11.2013 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бившият премиер и председател на парламентарната група на ГЕРБ
др. Бойко Борисов се присети, че има и ...офшорна фирма.

Откровението беше направено, след като преди дни Н. Бареков
разкри, че ген. 
Борисов участва в офшорна фирма от 1994 г.

По-късно Борисов извади документи за офшорката, която е закрита,
и ще ги предостави на комисията за конфликт на интереси в НС


След като стана обект на проверка от страна на парламентарната комисия за корупция и конфликт на интереси заради участието му в офшорка преди години, Бойко Борисов изиска от Кипър документи, с които доказва, че дейността на фирмата е преустановена.

"Днес получих доказателствата, с които ще опровергая поредната манипулация по мой адрес, която цели да заблуждава обществото и да отклонява общественото мнение от реалните проблеми. Още днес депозирам в комисията, поверена на бореца за правда и прозрачност Волен Сидеров, документи, доказващи по категоричен начин, че не съм бил в конфликт на интереси, когато съм бил главен секретар на МВР и кмет на София. Документите, които ще покажа, са официални и са издадени от фирмения регистър на Кипър, който е член на Европейския съюз“, съобщи Борисов. В сигнал до комисията се твърдеше, че дейността на фирмата не е прекратена, тя не е закрита, а продължава да съществува.

„От документите, ясно се вижда, че дружеството „ХИМТЕКС (САЙПРЪС) ЛИМИТИД“, в което съм имал минимално участие (25%), е регистрирано в Кипър на 10.10.1994 година. През 1997 г. дружество практически е приключило дейността си и на 15.04.1997 г. е преименувано в „БИПЕТАЛУС ТРЕЙДИНГ ЛИМИТИД“ от новите собственици на дружеството, които до преди това са били адвокатската кантора, която е обслужвала дружеството. Същите документи категорично доказват и че дружеството е окончателно закрито и е преустановило дейност на 09.04.1999 г. Не очаквам извинения от клеветниците и лъжците, които се изказваха по мой адрес. Напомням им само, че с тях ще общувам единствено чрез съда“, заяви Борисов.


 

Бареков с нов сигнал за кражбата на „СиБанк“ от Бориславова и Борисов
Новите обстоятелства как тандемът е придобил банката
буквално за една нощ той ще предостави на Цацаров

Публикувано: 25 ноем. 2013 г.


По повод изявленията на Цветелина Бориславов, че е от светилата на бизнеса, лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, обнародва „нов сигнал за кражбата на СиБанк. Ето какво разкрива той. „Цветелина Бориславова твърди, че г-н Борисов е станал главен секретар на МВР през месец ноември 2001 г., а тя е придобила дялове в „СиБанк“ месеци по-рано. Ето и истинските факти:

Бойко Борисов е назначен за главен секретар на МВР с Указ на президента Петър Стоянов на 01. 09. 2001 г., почти два месеца по-късно, на 18 ноември 2001 г. Цветелина Бориславова е избрана за председател на Надзорния съвет на „СиБанк“ от Общото събрание на банката. Тези нови обстоятелства ще предоставя на главния прокурор като добавка към сигнала ми за нерегламентирано като обстоятелства и финансова логика придобиване на „СиБанк“, буквално за „една нощ“ от тандема Бориславова-Борисов.

Самата Бориславова признава, че от влизането си в „СиБанк“ е спечелила близо 390 милиона евро. Остава открит въпросът – на каква цена тя е получила първоначалните си акции в банката?

В интервюто си за „Всяка Неделя“ Бориславова обясни още, че не са закрили офшорката си с Борисов „Химтекс (Кипър) Лимитед“ и са я прехвърлили на адвокатите си, които са ги посъветвали да направят това. Каква е причината една фирма да не бъде закрита, а прехвърлена на адвокатите, които са я регистрирали?

Ето какво казва по този въпрос адвокатът Джордс Савидис, собственик на адвокатската кантора, регистрирала въпросната офшорка на Бориславова и Борисов в своя публикация от 11 юли 2011 г. „Това, което забави ликвидацията, е издаването на Сертификат за чисто данъчно досие, което се издава от данъчните власти, но това обикновено се случва, когато компанията не е представила навреме документи до данъчните власти и Търговския регистър“. В случая с въпросната офшорка се е случило точно това – тя не е представила никакви отчети пред властите в Кипър, което би трябвало да се случи, за да бъде закрита. Следователно фактът, че офшорката е все още действаща, задава въпроси, на които Цветелина Бориславова и Бойко Борисов дължат отговори – какви данъци са плащали и каква е била печалбата им, която е акумулирана от тази офшорка в Кипър.“, подчертава Бареков в новия си сигнал. (Blitz)



Разкрития около кипърската офшорка
на другаря Бойко Методиев Борисов

image   image  И агент Буда се оказа с офшорка в Кипър...

Освен президента Росен Плевнелиев, и бившият премиер Бойко Борисов е бил съдружник в офшорка в Кипър. Дружеството не е декларирало финансови отчети за дейността си пред местните власти, съобщиха за TV7 от департамента за търговска регистрация в Никозия към министерството на търговията на Кипър.

 

Николай Бареков дава пресконференция във връзка със скандалните разкрития. Той обясни пред журналисти, че това е разследване, което той е възложил на Диляна Гайтанджиева в последния си ден като изпълнителен директор на "Новини и актуални предавания" на TV7.

 

Кипър е сред предпочитаните офшорни зони по света, където български политици и бизнесмени през годините са регистрирали фирми, за да избегнат плащането на данъци в България. Проверката ни в Търговския регистър на Кипър откри, че офшорка тук е имал и бившият премиер Бойко Борисов.

image
Островът на Афродита - данъчният рай за родния ни политик

 

Дружеството Chimtex (Cyorus) Limitedс регистрация в столицата Никозия и е с предмет на дейност внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество. Регистрирано е на 10 октомври 1994 г. с капитал от 5000 кипърски лири. Според документите в министерството на търговията на Кипър съдружници в офшорката са четирима български граждани - Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев. Те имат равни дялове, а Цветелина Бориславова има генерално пълномощно да я представлява.

 

Дружество със същото име "Химтекс" АД четиримата регистрират по същото време и в България – с предмет на дейност търговия с химикали и нефтохимически продукти с капитал от 1 млн. лв. Представител на офшорката в Никозия, която дублира името на българската фирма, е бил кипърският гражданин Андреас Максулис. Той е бил директор на фирмата, без да притежава акции в нея.

image
Никозия от птичи поглед

 

Адресът на автосервиза в Никозия, посочен за връзка с покойния вече Андреас Максулис, се намира в съседство с офиса на офшорното дружество. Проверката ни в департамента за търговска регистрация в Никозия към министерството на търговията установи, че офшорката никога не е представяла финансови отчети пред властите в Кипър, въпреки че законът изисква фирмите да подават годишна информация за дейността си, включително за приходите и разходите си. Тя е регистрирана от местна адвокатска кантора през две свързани помежду си дружества – Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited. Според кипърското законодателство, действащо към момента на регистрацията на Chimtex, всяка фирма на чужденци трябва да има секретар, който да бъде местен гражданин или кипърска фирма. За свой секретар Chimtex е посочила Markyp Servisec Limited.

 

Двете дружества са с регистрация на адреса на адвокатската кантора в Никозия, където е вписана и самата oфшорка, показа проверката ни. Те са дъщерни на една и съща компания за административно обслужване - Adminico Management Services Limited с адрес в град Лимасол. Неин директор е собственикът на адвокатската кантора, регистрирала офшорката – Джорд Савидис. Той отказа среща с нас, въпреки многократните ни опити да се свържем с него.

image
План на централната градска част на Никозия

 

При регистрацията на Chimtex двете кипърски дружества Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited получават по една акция от офшорното дружество, а останалите 998 акции се разпределят между българските съдружници. След това Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited прехвърлят акциите си на единия от собствениците - Живко Делчев.

 

Според търговския регистър на България Живко Делчев е съдружник на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова в друга фирма в България - “Цебра“ - ООД заедно с Румен Николов-Пашата, регистрирана година по-късно.

image
Кипър - офшорки - криза

 

През 1997 г. офшорката в Кипър е преименувана на Bipetalous Trading Limited, а българските собственици прехвърлят акциите си на двете кипърски дружества - Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited. Според търговския регистър на Кипър фирмата е все още действаща, но никога не е подавала финансови отчети за дейността си. От адвокатската кантора, която е регистрирала дружеството и на чийто адрес са офисите на настоящите собственици Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited, отказаха да ни дадат информация с мотива, че e служебна тайна.

 

Каква дейност е развивала офшорката - не получихме отговор, въпреки че след присъединяването на Кипър към Европейския съюз тази информация би следвало да бъде публична.

Източник: http://tv7.bg


 


Борисов: Каква офшорка, 94-та бях див каратист

Лидерът на ГЕРБ все пак призна, че през 1994 г. е имал участие в офшорна компания,
но каза, че тя не е работела

"Ако някой ме познава 94 година – див каратист, какво разбирам от офшорна компания, от бизнес и от финанси?", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на партийна среща в Стара Загора. Въпреки това той призна, че е участвал в офшорна фирма, разкри TV7 с кадри от събитието.

"94-та година една четвърт съм имал в офшорна компания, която... тогава всички правеха. 94-та година. Не е работила изобщо. Аз бях забравил. И до ден-днешен... Понеже се обадих, 4-5 години не се бяхме чували, на Цветелина, викам: "Абе ти помниш ли такова чудо?", сподели Борисов пред съпартийците си.

На срещата Борисов се възмущава от лидера на ДПС, че не знаел нищо за Бисеров. По неговите думи Местан и Бисеров са тандем в Народното събрание, те са едно цяло, става ясно от прессъобщение, разпространено от ГЕРБ.

"Йордан Цонев и Бисеров са внесли закон за офшорките заедно. Сигурен съм, че сега Бисеров много го боли от случващото се, защото той беше човекът, който ни питаше нас, в парламента – "боли ли като ни вадят зъбките", казва лидерът на ГЕРБ.

Според него натискът от ДПС върху "елегантната дама БСП" е огромен.

Всички министри са на ДПС, БСП имат само един – Ангел Найденов”, казва пред съпартийците си Бойко Борисов.


Източник: Vesti.bg    













Гласувай:
5



1. meteff - Кой "закова" Бисеров? Факт ли е вече коалицията ГЕРБ-ДПС?
08.11.2013 08:17
Преводи към македонска банка в основата на разследването за пране пари.

Три мистериозни превода за 315 000 долара и 130 000 евро от сметки
на Христо Бисеров в Швейцария към други сметки на доведения му син
Ивайло Главинков в македонска банка сложиха край на 23-годишната
политическа кариера на бившия вече зам.-шеф на парламента.

Тези сметки и финансови операции не са били обявени пред БНБ, сумите
не са декларирани и пред регистъра на ДАНС, както изисква законът,
съобщава "24 часа" под заглавие "Бисеров си тръгнал заради 445 хиляди
"лични причини".

Именно тези преводи са в основата на разследването за пране на пари.
Синовете му и шофьорът са с договори за милиони за продажба на зелен
ток. Сигналът от Швейцария бил от 2012 г., в ГДБОП забавили проверката.
цитирай
2. meteff - МВР-то пак спи: Христо Бисеров избягал от страната!
08.11.2013 08:38
Христо Бисеров е напуснал страната, съобщава ФрогНюз,
позовавайки се на Българското национално радио.
Информацията не е потвърдена официално засега.

Междувременно казусът покрай Христо Бисеров се разчу и в
световните медии. България разследва политик за пране на пари,
съобщава Ройтерс.

Български прокурори днес започнаха разследване за възможни
данъчни измами и пране на пари от страна на висш политик, който
внезапно приключи политическата си кариера миналата седмица,
напускайки партийни и държавни постове, пише световната медия.

Разследването представлява ново главоболие за ръководеното от
социалисти правителство, което ежедневно се сблъсква с улични
протести срещу корупцията.

"Политикът Христо Бисеров подаде оставка миналата неделя като
заместник-председател на етническата турска партия ДПС, която е
по-малкият коалиционен партньор в правителството. Той се обоснова
с лични причини", припомня Ройтерс.

МВР не търси Бисеров, никой не е поискал това, обяви главсекът му.
цитирай
3. meteff - Честит празник: ДС = ДАНС = ДПС = ГЕРБ = МВР = скандали...
08.11.2013 10:34
Високопоставен служител на ДАНС – генерал, е известил Доган за разработката
срещу Христо Бисеров още в събота вечерта на среща в Сараите, обяви пред
Нова телевизия бившата дясна ръка на Сокола Осман Октай.

По думите му по време на тази визита почетният председател на ДПС е бил
известен за разработката на европейските служби и е наредил Бисеров да
бъде доведен при него.

"Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат
да присъства на срещата им в неделя", допълни Октай и предположи, че
записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил човекът, предал
информацията на Доган, са изтрити.

Октай допълни, че ако бъде призован от прокуратурата, той ще отиде да
даде обяснения откъде знае за тази среща.

По думите му Доган не е знаел за финансовите операции на Бисеров, защото
ако е знаел, отдавна е щял да предприеме действия по отстраняването му и
като депутат и като ръководна фигула в ДПС.

"ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС. Службите са
част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове", категоричен
бе Осман Октай.

Той свърза днешните събития със случая "Лияни", разкрит отново от
европейските служби и проследяващ корупционните схеми на министри
по времето на Тройната коалиция.

"Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен,
че сегашната разработка на ДАНС щеше да се потули. След като изтече
информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса:
"Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Октай
и предположи, че тази разработка за Бисеров е крита и от ГЕРБ, и вероятно
е послужила като разменна монета.
цитирай
4. meteff - Дали не е по-добре да заменим службите с чужди?
12.11.2013 08:52
Сигналът срещу доскорошният зам.-председател на Народното
събрание и на ДПС Христо Бисеров е дошъл от чуждестранни
служби. Това стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен
министър Цветлин Йовчев по Нова телевизия. Досега официално
потвърждение на тези информация, тиражирана през седмицата
от медии, нямаше.

"Това е информация, която е пристигнала отвън и която след това
е предоставена по компетентност на компетентните органи", каза
Йовчев. Той каза, че сигналът не е дошъл от ЦРУ, както гласяха
публикациите, но отказа да посочи откъде са дошли данните.
цитирай
5. meteff - Не ДАНС, а ЦРУ стои в основата на скандала "Бисеров"
14.11.2013 10:52
Агенти на ЦРУ засекли превод на 400 000 от сметка на Христо Бисеров към
сметка на доведения му син в Македония.

Именно от Америка е бил подаден сигналът за евентуалната му незаконна дейност.
Сумата била преведена от швейцарска сметка на негово име към тази на Ивайло
Главинков. И двамата в момента подлежат на разследване за пране на пари и
данъчни измами.

Преводът на голямата сума привлякъл вниманието на специалните агенти и те
решили да уведомят българските си колеги след втория транш на 50 000 долара.

Шефът на ДАНС уведомил главния прокурор, който образувал досъдебно
производство срещу двамата за пране на пари и данъчни престъпления.

Разследване срещу Христо Бисеров се води и за подаване на декларация с
невярна информация към Сметната палата.

Преди да бъде официално оповестено, че Хр. Бисеров се разследва, той подаде
оставка в качеството си на народен представител като изтъкна лични причини.
цитирай
6. meteff - Сигнал срещу тандема Бате Бойко & Цеца Секса
28.11.2013 17:21
В Прокуратурата е постъпил сигнал срещу Бойко Борисов и Цветелина Бориславова

Сигнал срещу бившия премиер Бойко Борисов и срещу банкерът Цветелина
Бориславова е постъпил в Прокуратурата. Това съобщи преди редовното заседание
на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че
сигналът е за финансови и данъчни престъпления и вече е изпратен за проверка на
компетентните институции, в това число и на Националната агенция за приходите
(НАП). Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) също е ангажирана с
казуса, допълни Цацаров.

“Не мога да дам точни данни за този сигнал, преглеждал съм, с оглед на
обработването на целия ежедневен доклад, който влиза в прокуратурата.
Сигнал има – по сигнала се процедурира като по всеки друг сигнал”,
отказа подробности главният прокурор.
цитирай
7. meteff - Докога ще търпим скъпо струващата ни спяща принцеса МВР?
18.12.2013 09:37
Христо Бисеров е обявен за общодържавно издирване

Софийски градски съд (СГС) обяви за общодържавно издирване бившия зам.-председател на Народното събрание и депутат от ДПС Христо Бисеров. Причината е, че Бисеров, срещу когото има повдигнати две обвинения – за пране на пари и за данъчни престъпления, за пореден път не се появи на делото срещу Октай Енимехмедов.

МВР ще трябва да установи какъв е актуалният адрес на Бисеров, тъй като на единия от обявените от него адреси, не е бил виждан от 20 дни, а другия е всъщност резиденцията на Република Чехия.

Бившият депутат от ДПС трябваше да даде показания в съда по обвинението срещу Октай Енимехмедов, който извърши неуспешен опит за атентат с газово оръжие срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

В отсъствието на Бисеров бяха изслушани становищата на експертите по делото, според които не е било възможно Доган да бъде убит при опита за покушение. Специалистите са стигнали до извода, че оръжието и разстоянието, от което то е било насочено, не са можели да застрашат живота на почетния лидер на ДПС, освен ако не е бил произведен непосредствен изстрел от упор до един сантиметър.
цитирай
8. meteff - В царството на милиционерската безпомощност
28.12.2013 10:49
Полицаи издирват Христо Бисеров със снимка. Фотоси на бившия депутат,
който бе обявен преди седмица от съда за издирване, вече са разлепени
във всяко полицейско управление в страната. Снимки има и на всички
контролни пунктове.

Разпращането им бе наредено, след като вчера сутринта дългоочакваната
призовка от Софийски градски съд пристигна в министерството, е съобщил
неадекватният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По делото си за пране на пари Бисеров е обвиняем заедно с доведения
си син Ивайло Главинков, като и двамата са с гаранции по 25 000 лева и
с наложени забрани да напускат страната. Ексдепутатът има две обвинения
- за подаване на невярна имуществена декларация и за пране на пари.

Според Софийската градска прокуратура между 13.12.2012 г. и 21.02.2013 г.
двамата със сина му са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро.

Оказва се, че на единия си известен на съда адрес Бисеров не се е
появявал от месец, а на другия се помещавала чешката резиденция.

На предишно заседание в края на ноември пък Бисеров бе глобен с 500
лева, тъй като не бе представил уважителна причина за отсъствието си.
цитирай
9. meteff - У дома е като в "Биг Брадър", жалва се МВР генералът Бойко Борисов-Буда
19.01.2014 10:12
"Всеки човек си има дом, има си стаичка, има си спалня, има си кътче. Това и Конституцията го защитава. Всеки от вас, предполагам, има място, където обича да се усамотява. Всеки има своите тайни, своите изконни мисли. Откъде накъде? Щели да ме разпитват за това, че ме подслушват. Не, намерете ги, арестувайте ги и ги вкарайте в затвора. Това е задачата, а не да ме викат да правят панаир в ДАНС – и аз няма да отида. Да дойдат, да им кажа още веднъж – да си извадят предаването на Милен Цветков. Там ясно и точно е казано, че има запис от среща", казва Бойко Борисов.

"За какво ще ме питат - дали гледам телевизия, или някой ми е разказал предаването при Милен Цветков? Все едно съм направил аз нещо, че мине, не мине време, си правят ПР на моя гръб кой дошъл у нас. Аз се чувствам непрекъснато, че съм в „Биг Брадър”. Аз като се обадя на някого да дойде, и той вика „А там ли, където записват? Дай да е на друго място”, оплаква се Борисов.

„Връщам се в нас, една жена си пуснала снимка във Фейсбук, пред къщата ми - туристи. Тези, които идват да почиват в Банкя, идват и викат: Ама ей тук, на това кьоше ли записват? Откъде гледат? И този Станишев, казва, че те били освободили държавата от полицейщина. Кога 4 години преди вас или някои в БСП или ДПС е имал такъв проблем или сме създали в опозицията такъв стрес", запита Борисов.

„ГЕРБ почва да става партия, имаме вече доста експертен потенциал, много по-голям от другите партии. Това, което говорят, са пълни измислици. Аз мога да ви изброя 20 души в момента, които в другите партии нямат подобни. Томислав, Московски, Влади, Евелина, Нона, Делян, евродепутатите ни, кметовете ни - Данчето Фандъкова, Митко Николов, Живко в Силистра. Имаме над 30-40 души експерти, изключителни, работят, знаещи и можещи и дори на възраст по-млади", допълва Борисов.
цитирай
10. meteff - Христо Бисеров най-сетне се появи в съда, но като свидетел
19.01.2014 10:16
Христо Бисеров изненадващо се появи в съда, където бе призован да даде
показания по делото срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари 2013 г.
нападна с газов пистолет Ахмед Доган.

Софийският градски съд направи няколко неуспешни опити да призове и разпита
бившия заместник-председател на парламента.

Бисеров прие призовката си на 30 декември 2013 г., след като два дни преди
това МВР започна да го издирва, като снимка с неговото лице беше разлепена
във всички полицейски управления в страната.

На 17 декември 2013 г. пък съдът обяви за общодържавно издирване Бисеров,
но само за да установи адреса му, за да го призове като свидетел по делото
срещу Енимехмедов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3821701
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031