Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2014 11:36 - Напрежение пред БНБ
Автор: meteff Категория: Политика   
Прочетен: 6155 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 23.07.2014 03:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
СКАНДАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ
И БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ЦЕНЗУРА ВЪРХУ МЕДИИТЕ!


Редица журналисти и репортери останаха пред затръшнатите врати на БНБ и не бяха допуснати до изявлението на Иван Искров по повод резултатите от одита на КТБ и Креди Агрикол. До дни предстои да бъде отнет лиценза на КТБ. Установените данни в одита, за извършено тежко криминално престъпление, ще бъдат предадени на Прокуратурата.

БНБ съвсем целенасочено не допусна десетки журналисти, освен такива от някои грижливо подбрани по списък услужливи казионни медии, на апокрифен брифинг за плачевното дередже на източената до дъно под носа на банковия надзор КТБ.

image
Изтеглиimage

Очакваше се резултатите от одита на КТБ да станат достояние на обществеността. През последния месец в страната на чудесата се създаде напрежение в прехваленият ни банков сектор. От темата се вълнуват всички български граждани, защото все пак става дума за спестявания. От друга страна решението на БНБ, по отношение на гарантираните депозити, ще доведе до нулирането на гаранционния фонд при недостиг от около 1,5-2 милиарда лева, взети по всяка вероятност от продънените ни джобове вследствие на неприключващият дивашки комунизъм.

image

Сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде одържавена. За Креди Агрикол България ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Креди Агрикол ще бъде преименувана. След одита е установено, че дъщерната на КТБ „Креди Агрикол България" е много добре управлявана банка (!?). „Оздравената държавна банка ще бъде отворена на 21 юли". Не по този начин стоят нещата в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз ще бъде отнет. Привилигировани кредитори в случая ще бъдат държавата в лицето на МФ и Фонда за гарантиране на влоговете. В Корпоративна търговска банка ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в брой близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни 2014 г., като парите са взети само срещу разписка. На 20 юни 2014 г. банката бе обявена под особен надзор. На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредити за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си. Става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и този на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор. Де факто излиза, че българската държава щедро ще финансира Оманския фонд за развитие, а преките виновници за завлечените капитали ще бъдат оставени свободно да си харчат милионите по света и у нас. Дали не е време, някой като Искров, да бъде окошарен за назидание пред обществото. Така вследствие извършената най-нагло кражба и съпричастността от страна на банковия надзор ще струва само някакви си 1,5/2 милиарда лева на фиска. При тези обстоятелства, повече от ясно е, че ако в най-скоро време не се стигне до максимални осъдителни присъди, поне за някои от виновниците, то по-добре ще е да вземем правосъдието в собствени ръце.



Ето и изявлението на БНБ:

Уважаеми дами и господа,

На 18, 19 и 20 юни [2014], след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.

На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна търговска банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол-България.

Както знаете, и в двете банки от групата на Корпоративна търговска банка веднага бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера, в четвъртък, докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.

Заключенията от прегледа на одиторите в резюме са следните:

1. Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.

2. Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.

В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3,5 млрд. лв. За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна търговска банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна търговска банка също са жертва на тези злоупотреби.

Поради изброените причини, днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария.

В допълнение на казаното за състоянието на Корпоративна търговска банка и на основание на данните, предоставени ни от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката.

Конкретно - по данни на квесторите, на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка.

Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.

По изложените дотук въпроси оставаме занапред да се произнася прокуратурата, за да не пречим на процесуално-следствените действия. Оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрираме върху преструктурирането и оздравяването на „добрата част“ на Корпоративна търговска банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.

Какви действия ще бъдат предприети по отношение на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол-България оттук нататък?

Очевидно е, че не можем да пълним „каца без дъно“, както казва мъдрия български народ и не можем да одържавим Корпоративна търговска банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката.

Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ.

Но целта остава непроменена! И тази цел е гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.

Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?

Той съдържа многобройни технически подробности, но накратко казано, мерките включват следните стъпки:

1. Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД;

2. Прехвърляне на всички „добри“ активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ;

3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол /която ще бъде преименувана/ от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите;

4. Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ-в несъстоятелност – ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;

5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.

Оттук нататък на ход са политиците!

Накрая, уважаеми дами и господа,
даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор.

Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности.

В заключение бих искал да споделя, че през изминалите няколко седмици Българската народна банка работи в пълен синхрон с държавния глава на Република България и други държавни институции, водени от разбирането, че банковата стабилност е първостепенно обществено благо. И вярваме, че ако някой се е съмнявал, вече всички са убедени, че това е безспорен факт.

Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.

Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.


На ход са политиците!
Благодаря за вниманието.












Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. meteff - Bulgaria bank faces bankruptcy proceedings
12.07.2014 12:37
One of Bulgaria’s biggest banks faces bankruptcy proceedings...would be transferred to
Credit Agricole Bulgaria, a Corpbank subsidiary that will be nationalised...underscored
unhealthily close ties between Bulgaria’s business community and its politicians...
A Bulgarian bank is facing collapse after documentation related to its loan portfolio
went missing as millions of euros were removed from its vaults...

See: Financial Thimes
цитирай
2. meteff - Съобщение на БНБ: КТБ няма да отвори на 21 юли 2014 г.
15.07.2014 16:27
След постигнатия консенсус на срещата вчера при президента на Република България, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, Българската народна банка предприе действия в следните две насоки:

1. БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз;

2. БНБ започна разговори с председателя на Европейския банков орган г-н Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор.

Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от ЗКИ), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение.
цитирай
3. meteff - Част от сигнал до прокуратурата
05.08.2014 12:51
1. Осъществяване на кешов паричен трансфер от Цветан Василев към Николай Бареков чрез поставено лице, играещо роля на преносител на парични суми в особено големи размери с недоказан произход. Трансфера е осъществяван със съдействието на строго определени лица в организираната престъпна група хладнокръвно, целенасочено и в условията на продължавано престъпление, тъй като деянието се е повтаряло ежемесечно за продължителен период от време.

2. Обособяване на черна каса за незаконно финансиране на ПП „България без цензура”, в която са наливани огромни суми предимно от КТБ и фирми тип скачени съдове с въпросната банка. От черната каса ежедневно лицето Николай Бареков с ясното съзнание, че оперира с мръсни пари, ги е използвало за незаконно финансиране на присъщи за оглавяваната от него партия дейности и за лично облагодетелстване.

3. Съставяне на схема за пране на пари чрез политическа партия, която има за цел парите с неясен произход дадени в кеш на лицето Николай Бареков след определен период от време да бъдат възстановени като чисти под формата на политическо влияние, което би осигурило на донора обществени поръчки, търгове, концесии и други пряко зависещи от държавата и общините дейности.

4. Чрез незаконно финансиране при грубо нарушение на Изборния кодекс е планирано да бъдат избрани евродепутати, които чрез лобиране да осигурят протекции за банката донор и влияние в Европейския парламент и Европейската комисия с цел да се заличат следите на първоначалното и последващо незаконно натрупване на капитал от собствениците на КТБ.

5. Изграждане на затворена верига от политици, банкери, магистрати, полицаи, евродепутати, министри, кметове, висши държавници, собственици на медии, с която се е осъществявало доминиращо политическо и финансово влияние с цел акумулиране на огромни суми, част от които в сивия сектор.
цитирай
4. meteff - Прокуратурата: Цветан Василев е обявен за международно издирване
12.08.2014 16:29
Мажоритарният собственик на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ)
Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери,
съобщи прокуратурата. Обвинението на Василев е подвигнато задочно.

На 31 юли австрийското издание "Дер Щандарт" писа, че е издадена европейска заповед за ареста
на Василев и че той вече е обвинявем.

От днешното съобщение на прокуратурата става ясно, че банкерът е привлечен като обвиняем на
28 юли, както и действително е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в
Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в
системата на "Интерпол", се казва още в съобщението на прокуратурата.
цитирай
5. meteff - Извънредно: Цветан Василев се предаде в Белград!
16.09.2014 15:55
Цветан Василев се предаде сам на полицията в Белград преди минути. Той бе придружен от своя адвокат. Василев наскоро бе добавен в списъка на Интерпол за издирване, след като за него има издадена европейска заповед за арест. Явно той е решил да прекрати играта на котка с мишка, която играеше с прокуратурата. Обвинението срещу него е за това, че от декември 2011 до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев бе издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и той бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Три дни по-рано, по обвинение за умишлена безстопанственост в особено големи размери бяха привлечени като обвиняеми изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков, който ръководи управление "Кредитиране" в банката.
цитирай
6. meteff - Сърбите пуснаха Цветан Василев срещу "подписка"
17.09.2014 15:36
Съдът в Белград наложи на банкера Цветан Василев най-леката мярка - подписка, съобщиха от прокуратурата. Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще изчака на свобода екстрадицията си в България. Василев трябва да се подпсива всеки ден между 9 и 15 часа. "Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес. Паспортът му е бил иззет и същият е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 09.00 до 15.00 ч.", информират от прокуратурата. Късно снощи банкерът е бил разпитван в Сръбския висш съд. Днес бе гледана мярката му за неотклонение. Във вторник Цветан Василев се предаде сам в криминалното управление на Нови Белград, придружен от сръбски адвокат. Първите думи на банкера бяха: "Взех най-лесното решение". „Заплахите срещу Цветан Василев не са от вчера и от днес. Той ги е заявил и пред прокуратурата и главния прокурор”, каза в „Здравей, България” адвокатът Христо Ботев. По думите му е напълно нормално клиентът му да не иска да бъде екстрадиран. „Отишъл е сам в полицията, защото не иска да е човек, който се крие”, заяви още Ботев.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3822087
Постинги: 556
Коментари: 1058
Гласове: 19943
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031