Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2016 10:41 - Другият Раковски ли?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 3621 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2016 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Другият Раковски, другият 11 септември
Текст БОЙКО ВАСИЛЕВ*

Публикувано на 8 сеп 2016 | 18:35

Защо България сякаш забрави една от малкото си световни личности
 
image Д-р Кръстьо Раковски и Лев Троцки(б.м. - истинско име Лейба Дави́дович Бронщайн) около 1924

Този път той не е с перфектен костюм и папионка, както на всички снимки. Не е първият съветски премиер на Украйна; дипломираният медик от Берлин, Цюрих, Нант и Монпелие; приятелят на Лев Троцки, Роза Люксембург и повечето интелектуалци на Румъния и България. Той е само един затворник на 68, а екзекуторите от НКВД го водят на разстрел.

ДЕНЯТ Е 11 СЕПТЕМВРИ 1941; 75 години оттогава. Войските на Вермахта наближават Орел. Сталин е изготвил специален списък: дойдат ли германците на еди-колко си километра, тези и тези да се разстрелят. 68-годишният затворник е на челно място в листата на смъртта - и не само заради забележителната си биография. Още четвърт век по-рано са го нарочили за германски агент.

Това не е първият спор на Кръстьо Георгиев Станчев с историята. Да почнем с решението му да вземе фамилия, прославена от друг - от славния му вуйчо Георги Сава Раковски - за да се превърне по неизбежност в другия Раковски. По-късно ще промени и първото си име на “Християн”. За света обаче вторият Раковски е по-познат от първия. За жалост малцина българи заслужават да бъдат наречени “световни личности”. Д-р Кръстьо Раковски е един от тях.

Роден в Котел, той отрано се свързва с Румъния, защото баща му купува земя в Мангалия, Северна Добруджа. Като студент в Женева се запознава с Георгий Плеханов и става социалист, един от основателите на румънската и българската социалдемокрация. Защитава моряците от броненосеца “Потьомкин” (онзи от филма на Айзенщайн), за което има неприятности. На румънската държава й писва и му взима имота.  

КАКТО МНОЗИНА ОТ ПЪРВИТЕ СОЦИАЛИСТИ, той е достатъчно богат, за да си позволи да се бори за бедните - и достатъчно ядосан, за да стигне докрай, до кариерата на професионален революционер. Гонят го от Германия, Румъния, царска Русия. Накрая се свързва с болшевиките. Когато те превземат Украйна, Раковски я оглавява. После приема посланическите постове в Лондон и Париж като понижение, но преговаря за признаването на болшевишката власт.

След като Троцки е разгромен, Сталин низвергва Кръстьо Раковски и го праща на заточение. След това е върнат и реабилитиран, но временно. Отново го изключват от партията и го подлагат на публичен процес. Признава всичко, най-вече това, което не е направил. За да пародира произвола, се самообявява за британски и японски агент едновременно. Сталинските прокурори обаче нямат чувство нито за хумор, нито за обществено мнение. Раковски е съратник на Троцки, открит член на “Лявата опозиция”; следователно - под ключ.

image

Спорът на Раковски със Сталин е най-вече по т. нар. "национален въпрос"

СПОРЪТ НА Д-Р КРЪСТЬО СЪС СТАЛИН е по националния въпрос. Българинът смята, че Украйна (и другите съветски републики) трябва да запазят повече самостоятелност. Сталин е на обратното мнение.

Може би заради това “другарят Христиан Георгиевич” става обект на разни анекдоти. Уж българинът бил измислил прочутите съветски абревиатури (НЕП, ГОЕЛРО, ВГИК и пр.). А Ленин веднъж го поздравил така: “ДУРАК!” (на руски "глупак"). Старият социалист се обидил: “Защо така, другарю Ленин?”. “Няма нищо обидно. ДУРАК означава Доброе утро, Раковский!”.

Архивите обаче пазят по-ласкателни факти. Оказва се, че Кръстьо Раковски молил Дзержински да съхрани Сергей Есенин, който много пиел, но иначе бил най-големият руски поет. Всесилната тайна полиция ЧК задвижила въпроса точно в деня, в което Есенин се самоубил.

ИМА И БЪЛГАРСКИ АНЕКДОТ. Чух го като дете на историческа викторина и за достоверност не гарантирам. Раковски дошъл да убеждава българските тесни социалисти да подкрепят влизането на България в Първата световна на страната на Централните сили. Димитър Благоев го оставил да говори, а после му рекъл (помня как възрастен историк си позволи да нарече основателя на всесилната тогава Партия “пустият му македонски серт”): “Кръстьо, не ми е жал за двата часа, които ни загуби, а за двете стотинки за кафето, което изпи”.

image
Д-р Раковски (вляво) и Александър Стамболийски по време на Генуезката конференция

Тук стигаме до най-интересната част от възгледите на Раковски. Подобно на своя бележит вуйчо Георги Сава Раковски, той обича руския народ, но не и руското самодържавие. Със своето писание “Русия на Изток”, д-р Кръстьо става любима мишена на русофилите в България и по целите Балкани.

СПОРЕД РАКОВСКИ НЕ МОЖЕМ да бъдем манипулирани чрез чувствата: “Нима можете да забравите руските жертви за България?”. Но “животът на народите не е търговско счетоводство”. Българският народ погрешно бил приучен да гледа на Русия като своя най-голяма покровителка, а на славянофилите - като най-големи приятели. Не е така, твърди българският социалист. Славянофилите със своя самодържавен инстинкт всъщност всявали вражда между българския и руския народ. България пък трябвало да води национална политика - “а това е противоположно на националистическа”.

Заради тези възгледи Крьстьо Раковски е обявен за германски агент още около Първата световна. Но всъщност като него мислят повечето първи социалисти. За Маркс и Енгелс няма по-голям враг от руския царизъм, помогнал за смазването на “пролетта на народите” през 1848. От техните думи ще се изчервят онези, за които “русофил” и “социалист” е едно и също. Плеханов смята, че “руската външна политика трябва да бъде ограничена”. На това становище са германските социалдемократи, а под тяхно влияние и българските, особено Благоев, заклет враг на руския царизъм. Първите болшевики не правят изключение. И без това сред тях етническите руснаци са малцинство.

image
Раковски в Париж с Лев Красин (вляво) и Шарл Рапопорт

НО ОНОВА
ЛЯТО НА 1941, когато Раковски върви към смъртта си, променя всичко. Притиснат от мощния щурм на Хитлер, Сталин вика на помощ руския патриотизъм, отваря църквите и възкресява образа на “Великата Рус”, която по-късно ще влезе в съветския химн. Да се ругаят славянофилите, русофилите и руските царе става демоде - и новата мода бързо се пренася във възникналия след войната социалистически лагер.

Някак неусетно, хора като Крьстьо Станчев - Раковски остават затиснати между плаващите ледове на историята. Тя ще му нанесе и още един посмъртен удар. 11 септември ще се запомни не с неговия разстрел, а с едни падащи кули и летящи към смъртта самолети. Може би това е наказанието за историческата наивност - или може би за лошия късмет.

Някъде под Орел мъжът, който носил папионки, а трябва да умре със затворническа куртка, сигурно си е казал, че историята го е измамила, при това - съвсем несправедливо. След това прозвучали изстрелите.

- - -

ФАНТАСТИЧНАТА БИОГРАФИЯ НА КРЪСТЬО СТАНЧЕВ

КРЪСТЬО РАКОВСКИ (или Кръстьо Георгиев Станчев) е роден в Градец, край Котел, в семейството на заможен търговец. По майчина линия е племенник на Георги Сава Раковски и също потомък на героя от освободителното движение и участник във Велчовата завера капитан Георги Мамарчев.

През 1880 семейството му се премества в Румъния, но Кръстьо учи в България, докато не е изключен от Габровската гимназия заради политическа дейност. Записва медицина в Женева, където се сближава с бащата на руския марксизъм Георгий Плеханов и с Роза Люксембург. Специализира в Берлин, сприятелява се с лидера на германските социалдемократи Вилхелм Либкнехт (двамата си пишат чак до смъртта на Либкнехт). Експулсиран от Германия, накрая завършва образованието си в Цюрих и Монпелие. После отбива военната си служба като медик в румънската армия. Живее за кратко в Петербург със съпругата си - рускиня, после бяга от репресиите на цар Николай II и се установява в Париж.

НАКРАЯ ПРЕЗ 1904 СЕ ВРЪЩА в Румъния, в наследения от баща му обширен чифлик (по-късно в него живее Лев Троцки в качеството си на военен кореспондент за Балканската война. Самият Раковски става кореспондент за Балканите на френския L"Humanite).

Раковски организира протестите в Румъния в подкрепа на бунтовниците от "Потьомкин"; покрай това се сприятелява с колоса на румънската литература Йон Лука Караджале. Прогонен е от румънското правителство, три пъти се опитва нелегално да се върне в страната, накрая e допуснат обратно след прякото застъпничество на френския премиер Жорж Клемансо. Раковски става съосновател на Румънската социалдемократическа партия и два пъти неуспешно се кандидатира за депутат. В навечерието на Балканската война призовава за мир и впоследствие остро се противопоставя на румънската инвазия в България и на анексирането на Южна Добруджа.

ОКОНЧАТЕЛНО ПРОГОНЕН от Румъния, се установява в Петроград през 1917; на косъм се измъква, преди да бъде арестуван, и се присъединява към Карл Радек в Стокхолм, където двамата печатат революционна пропаганда. След Октомврийската революция се връща в Петроград; по-късно Ленин го назначава за председател на временното революционно правителство в Украйна и за народен комисар на СССР по външните работи. През 1919 Кръстьо Раковски става един от учредителите на Коминтерна (междувременно е задочно осъден на смърт в Румъния).

След оттеглянето на Ленин се присъединява към Троцки и опозицията срещу Сталин. Пратен е в Лондон да договори с Рамзи Макдоналд британското признаване на СССР, а след това - със същата мисия и в Париж (пословично отказва да връчи акредитативните си писма в продължение на 50 дни, докато протоколът в Елисейския дворец не се съгласява това да стане под звуците на "Интернационала").

СЛЕД XV КОНГРЕС НА КПСС вече окончателно е обявен за "враг на народа" и пратен в заточение - първо в Астрахан и после в Барнаул. Там го съпровожда друг бъдещ класик на румънската литература - Панаит Истрати. Среща се и с Никос Казандзакис, и с нашумелия американски журналист Луи Фишер.

Чак през 1934 Раковски с писмо до "Правда" признава "грешките си", отрича се от Троцки и му е разрешено да се върне в Москва. През 1937 е арестуван в Голямата чистка и съден заедно с Бухарин и други стари болшевики. За разлика от тях е осъден не на смърт, а на 20 години каторга. Излежава я в затвора в Орел до септември 1941, когато заради германското нахлуване Сталин нарежда всички политически затворници да бъдат разстреляни.

Едва през 1988 Кръстьо Раковски е реабилитиран и възстановен посмъртно като член на съветската компартия. Според автора на "1984" Джордж Оруел, тъкмо Раковски е първообразът на главния герой в нашумелия роман "Мрак по пладне" на унгарско-британския писател Артур Кьостлер. КТ

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 74 / 2016

---
Заглавието мое



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. grigorsimov - Т.н. Кръстьо Раковски е евреин, с истинското име - Хаим Рейковер
22.09.2016 11:17
Всичките му други имена и легенди, както е при повечето известни евреи, са за заблуда на наивните или неосведомени гои.
И затова /защото е евреин/ т.н. Раковски е сред еврейския болшевишки елит, а не че е "българин"!! Защото сред политическите елити, вкл. болшевишкия /комунистически/, изобщо няма място за неевреи!
цитирай
2. appen13 - Правилно Йосиф Висарионович е разстрелял този троцкистки боклук !
22.09.2016 11:18
Разстрелът на цялата анти-руска троцкистка шайка начело с Бухарин, Кръстьо Раковски, Радек, Зиновиев и т.н. и абсолютно правилен и абсолютно необходим.
Цялата тази шайка, заедно с евреите-червени командири начело с Тухачевски, Якир, Уборевич, Фридман и еврейската мафия в НКВД ръководена с Ягода, отдавна подготвят дворцов , чисто еврейски преврат, срещу т.н. про-руски болшевики начело със Сталин.
цитирай
3. bgman13 - Е в Бумерангът на злото на Волен С...
22.09.2016 12:19
Е в Бумерангът на злото на Волен Сидеров, фигурира в списъка на Комисариата по външните работи:
"12. Председател на мирната делегация в Киев - Каин Раковски - евреин"
цитирай
4. fascindoo - Другият Раковски ли?
22.09.2016 13:16
И слагате минуси!
цитирай
5. fascindoo - И grigorsimov, и appen13, и bgman13 са прави -
22.09.2016 13:26
- Кръстьо Раковски е евреин, с истинското име - Хаим Рейковер
- анти-руска троцкистка шайка
- Каин Раковски - евреин
---
Но евреите в блога слагат ли слагат минуси!
Минусите са за БОЙКО ВАСИЛЕВ, глупци [;-) !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6472483
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!