Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.08.2019 18:26 - Новите учебници ще осъдят комунизма?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1415 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 26.08.2019 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Съдейки по всичко, изминалите три десетилетия не бяха достатъчни за окончателна идеологическа победа над комунизма. Социалистическият период в българската история явно още не е достатъчно заплют и очернен, затова авторите на новите учебници по българска история ще се нагърбят със задачата да опишат този отрязък от историята ни в максимално „правилна” светлина. Поне това е идеологическия курс, който в момента налагат десните политически сили в страната.

Голямата интрига се върти около учебниците за 10-ти клас, които трябва да бъдат утвърдени за новата учебна година. По-конкретно спорове поражда частта, в която се описва периода 1944-1990г. и начина, по който той трябва да се интерпретира.

image

„Демократите” в лицето на СДС се възмутиха от това, че в някои варианти на учебниците епохата на социализма и Живков са описани с неутрален и дори положителен тон. А това за седесарите и им подобните е направо престъпление. Според тях този отрязък от историята задължително трябва да се демонизира и да се изтъкват отрицателните страни, а положителните да се игнорират. СДС също така призова образователния министър да „потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за този период.” За каква обективност можем да говорим при положение, че изначално целта е въпросният период тенденциозно да се представи в негативна светлина, без значение какви са историческите факти. Явно сините и историците, които споделят мнението им, нямат никаква представа какво означава думата обективност.

По въпроса с учебниците се изказа дори видният домовладелец Цветанов, който се тревожи заради „скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим в новите учебници”. Ех, точно Цецо и гербаджиите ли са тези, които ще учат хората какво е истина? А защо Цветанов по-напред не разкрие всички истини за себе си и партията си и тогава да сравним кой режим е по-лош – живковия или бойковия?

„Борците” с комунизма обаче не спират до тук и не просто искат епохата на Бай Тошо да бъде представена негативно в учебниците, ами и направо да бъде обявена за престъпен режим.

Интересно кой ли ще се нагърби с доблестната задача да осъди цяла страница от историята ни? Някакви „интелектуалци” и „учени”, които прислужват на всяка следваща власт и се стараят винаги да са най-близо до хранилката, без свян сменяйки мнението си на 180 градуса и то по няколко пъти? Интелектуалци, които още не са си събули цървулите…

И в какво точно ще се състои осъждането? В учебниците ще пише колко е бил ужасен и кървав комунизмът и че половината народ е лежал в затвора, а ДС е яла деца и е разстрелвала по 100 интелигенти на ден. Или може би ще бъде организиран някакъв трибунал, където вината на комунизма ще трябва да се доказва с факти. Само че проблема е, че ако се захванем с реалните факти и цифри, то комунизмът може да остане без присъда, а обвинението да се насочи към тъй наречените демократи и реформатори от 1990-те.     

Да допуснем, че социализма бе действително толкова страшен, колкото го описват седесари и гербаджии. Защо тогава от 1990-та година насам новите „демократични” власти не могат да построят капиталистически рай? Вярно, светъл комунизъм да построим не можахме, но свободна и щастлива демокрация за три десетилетия също не можем да построим и, както е тръгнало, няма и да построим.

С какво толкова се отличава „демокрацията”, в която в момента живеем, от „страшния” и „ужасен” социализъм, който се опитват да осъдят в новите учебници? Живковият режим бил тоталитарен? А с какво бойковият режим се отличава от тоталитарния? Имало само една партия? Ами днес си имаме две партии – ГЕРБ и БСП – които си делят властта и на практика следват еднакъв курс. И двете са популистки, и двете имат сериозни проблеми с корупцията и са пълни с некадърни кадри.

Социалистическата икономика била неефективна, защото преживява няколко фалита? Е, в момента също не можем да се похвалим с някакви икономически успехи и продължаваме да сме най-бедни в ЕС, да караме най-старите коли в ЕС и да дишаме най-мръсния въздух в съюза. Така че и тук „борците” с тоталитарния режим няма с какво да се похвалят.

През социализма нямало свобода и всички се страхували? Що се отнася до свободата на словото, то и тук ние уверено заемаме последните места в Европа (България е на 110-то място по свобода на печата в световен мащаб, което е доста лош резултат). Основните медии в страната са под контрола на няколко финансово-олигархични кръга, които са тясно преплетени с властта и съответно са лишени от всякаква обективност. Разследващите журналисти са подложени на натиск и заплахи, професията е опасна за практикуване. Общо взето такива са те „достиженията” на младата българска демокрация, гордо развяваща знамето на европейските ценности и свободата… да бе!

Общо взето е изключително трудно да намерим поне един показател, по който синята демокрация да се откроява положително на фона на социализма (именно социализъм, а не комунизъм).

Отделно трябва да отбележим и понятието страх. Според борците с режима, по татово време народът живял в страх от репресивната машина, която вкарвала милиони в трудови лагери (и проливала кръвта на невинните интелигенти и антисъветчици). В моето семейство примерно никой никога не е живял в страх и не се е боял, че ще го вкарат в лагер. Нито пък са се бояли техните съседи, колеги, познати и т.н. Съдейки по демографията и прираста на населението, мнозинството от населението на НРБ също не се е бояло да живее и да ражда деца. Рязко влошаване на демографията, което в момента придобива заплашителни размери, наблюдаваме след идването на тъй наречената демокрация. Да се чуди човек какво им пречи на хората да създават потомство – нали навън е светла и щастлива демокрация, няма комунисти, ДС, Белене, а икономиката е капиталистическа и ужасно ефективна. А пък младите днес в голямата си част мечтаят да заминат в чужбина и да не се връщат… може би и това следва да запишем като върхово достижение на седесарската „демокрация”?

Само по себе си тенденциозното и необективно описание на историята, особено в учебниците, е абсолютно недопустимо. Но именно това в момента налагат десните и прозападни сили в страната. Социалистическият период бива хулен не защото е толкова лош, а защото това в наше време е политически изгодно и отговаря на интересите на управляващата върхушка и западните ѝ ментори.

По същата логика можем да осъдим и хан Крум (и всеки друг хан или цар). Да обявим за престъпен феодално-тоталитарния му режим и суровите му закони, които не отговарят на височайшите европейски норми.                              

При това храбрите „борци с режима” са избрали за мишена на пропагандата си младите, което всъщност е предсказуемо. Учениците нямат житейски опит, критическото им мислене не е развито и за социализма може да им се наговори каквото и да е. Ако учителите им разкажат, че примерно комунистите са яли деца, то учащите ще повярват и на това и ще си създадат съответната извратена представа за миналото. Освен това сегашните деца са живели само по време на тъй наречената демокрация, затова няма с какво да я сравнят и за тях демократичният режим е безалтернативен.

Всичко това разбира се е изгодно за управляващите, тъй като им позволява да оправдават с комунистите всичките си зулуми и да отвличат вниманието от насъщните проблеми. Изгодно е на западните покровители на бойковия режим, за които е важно сегашното статукво да се запазва и у младото поколение да се съхранява убеждението, че либерално-олигархичният капитализъм няма алтернативи. Друг е въпросът, че споменатото „демократично” статукво има разрушителен ефект върху страната ни. Впрочем, и след петдесет години българските власти (ако страната оцелее толкова дълго) пак ще продължават да се оправдават с комунистите и да съчиняват нови учебници по история, пълнейки ги с „истини”.

Може ли постоянното демонизиране на социализма да помогне на младежите да разберат историята на България с всичките ѝ перипетии и противоречиви моменти? Не. Това само ще създаде по-голяма каша в главите на тези от тях, които все пак решат да отворят учебниците или проявяват интерес към историята. Ще ни помогне ли да построим по-добра демокрация? Също не. През последните трийсет години вместо да строим каквото и да било, ние продължаваме да се въртим в омагьосания кръг на тъй наречения Преход.      

„Борците” с комунизма ще заявят, че „ужасите” на режима трябва да се знаят, за да не се върнем отново в епохата на соца. Първо, че няма как отново да се върнем при „бай Тошо”, второ, дори подобно връщане да беше възможно, то със сигурност нямаше да е по-разрушително от ситуацията, в която живеем в момента.

Интересно а какво ли ще пише за ГЕРБ и бат Бойко в бъдещите учебници по история? Неговият режим ще бъде ли наричан тоталитарен и кървав? Историците и авторите на учебници ще го обявят ли за престъпен? Имайки предвид, че най-големите борци с комунизма обикновено са бивши пионери и комсомолци, които набързо се пребоядисаха в демократи, то и Бойко най-много ще го плюят разни бивши гербаджии и приближени до властта.

Историята винаги е една, интерпретациите ѝ са безброй.      



Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Ще им препоръчам да възхваляват
26.08.2019 19:34
социализъма- с убийствата, лагерите, терора, безчинствата. Хубави времена бяха.
цитирай
2. worldissue - Е как пък точно ти успя да оцелееш в ...
26.08.2019 19:58
Е как пък точно ти успя да оцелееш в тоя терор, бе? Явно не се е намерило свободно място в лагера...
цитирай
3. barin - Здравей, worldissue. Може би да, но ...
26.08.2019 22:03
Здравей, worldissue. Може би да, но за да е обективно трябва да минат още години.
Поздрави!
цитирай
4. 1997 - "Кървавата епоха" е само диктатурата на пролетариата
26.08.2019 22:12
а тя бе предизвестена и е описана в учебниците по "Научен комунизъм". При "Развития социализъм" строги репресии не са прилагани. Лагерите са закрити. Белене става затвор за криминални престъпления.
цитирай
5. worldissue - Здравей!
27.08.2019 00:17
barin написа:
Може би да, но за да е обективно трябва да минат още години.
Не знам дали времето ще донесе някаква обективност, но пък да видим. Надеждата умира последна, както се казва...
цитирай
6. pando - 100 %
15.09.2019 11:18
ISTINA!
цитирай
7. shtaparov - Много е редно да осъдят и помакедончването
06.10.2019 10:19
Много е редно да осъдят и помакедончването,като обяснят на хората с какви престъпления е създадена новата “нация“.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216956
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031