Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2021 07:01 - © Кубинска история
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 669 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 04.08.2021 07:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.08.2021г.

     Предположението, че военната намеса от страна на САЩ ще "оправи" Куба, само илюстрира как интересите на дисидентите в Маями са съобразени с тези на администрацията на президента и подкрепящите го глобалистки финансово-олигархични кръгове.
Тъй като в Куба избухнаха протести заради недостига на стоки от първа необходимост, спиране на електричеството и мерките срещу Covid-19, продължилата десетилетия незаконна блокада на САЩ над Куба вече не е част от разказите на масовите медии. През 2020 година медийният фокус беше върху приноса на Куба в борбата срещу Covid-19 и как въпреки блокадата Куба все още упражнява своя интернационален дълг, докато е произвеждала собствени ваксини. За кратък период разговорите за премахване на незаконната блокада на Куба също бяха част от международния разказ, когато медицинските бригади в помощ на Италия бяха номинирани за Нобелова награда за мир.
Междувременно, поради блокадата и Covid-19, икономиката на Куба се сви допълнително. Непоколебимо, правителството на САЩ също продължи да финансира антиправителствените групи. Само че намеренията на режимът на Байдън спрямо Куба не са честни и демократични, независимо от разпространяваното от us-американската пропаганда мнение.
През април 1960 година в меморандум под заглавието "Упадъкът и падането на Кастро" отчасти се казва : "Единственото предвидимо средство за отчуждаване на вътрешната подкрепа е чрез разочарование и недоволство, основано на икономическо недоволство и трудности". Призовавайки за икономически лишения, меморандумът по-нататък се застъпва за действия, които "макар и максимално ловки и незабележими, правят най-големите намеси в отказа на пари и доставки за Куба, намаляват паричните и реалните заплати, водят до глад, отчаяние и сваляне на правителство". И така вече шестдесет годинибезмилостни санкции.
Като се има предвид, че САЩ никога не са отстъпвали в агресивната си политика срещу Куба, защо империалистическият разказ внезапно е изключен от по-голямата картина на кубинците, протестиращи срещу съществуващия недостиг на острова. Икономическият саботаж на САЩ над Куба е добре документиран и в продължение на 60 години кубинският народ страда от последиците от външната политика на САЩ срещу острова, особено когато става въпрос за ограничения в търговията. Многократните необвързващи резолюции на ООН за премахване на незаконната блокада не доведоха до промяна в това отношение. Почти единодушното съгласие на международно ниво, че американската блокада вреди на Куба, е срещу империалистическата външна политика, която основните медии вземат и оставят, в зависимост от това кой разказ най-добре отговаря на нейните интереси.
Тъй като Куба все още е в us-американския списък на спонсорите на тероризъм , режимът на Байдън не полага усилия да отмени политиката на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за Куба. Байдън сега играе на хуманитарната карта, за да разпали политическите вълнения.
Изявлението на Белия дом описва протестиращите кубинци като "смело отстояващи своите основни и универсални права". Може да е така, но не е в съответствие с империалистическите намерения към острова. Ако САЩ не са отстъпили в репресивната си тактика срещу Куба, няма нищо, което да предполага, че хората ще обменят една правова държава с друга, която е търсила тяхното падение, за да реконструират Куба като площадка на САЩ, напомняща на дните преди Кубинска революция.
Наличието сред протестиращите на знамето със звездите и райетата подсказва и такива намерения и демаскира намесата на САЩ във вътрешните работи на Куба :
image

Призивите за чуждестранна намеса от кубински дисиденти в Маями допринасят за враждебността срещу острова. Дали медиите ще се сетят за спонсорираните от ЦРУ опити за покушение срещу Фидел Кастро и терористичните атаки срещу кубинци и ще разгледат ли призивите за военна намеса в светлината на десетилетия неуспех да се приведе Куба под империалистически дизайн? На президента Байдън от страна на контрареволюционерите в Майами се възлагат големи надежди – "Надяваме се, че през 2021 година президентът Байдън може да поправи това, което Кенеди е счупил през 1961 година", заявява кубинският доброволен изгнаник Орландо Гутиерес-Боронат.
Предположението от Маями, че военната намеса ще "оправи" Куба, няма основание, освен че илюстрира как, десетилетия след инвазията в "Залива на прасетата", интересите на антиреволюционните елементи в Маями са съобразени с тези на всеки от режимите в щатите :
image


Рамона Уади
:
image


Според властите най-решителни в протестите са били малките частни собственици, които са били недоволни от държавната политика за ограничаване на "капиталистическите тенденции" в икономиката. Ескория – декласирани елементи (буквално – шлака, измет, отпадък) излязоха на преден план. Колко е прав Ленин, че занаятчийството ежедневно поражда капитализъм.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел призова всички привърженици на кубинската революция с призив да подкрепят социалистическата система :
image

La calle es nuestra! (Улицата ни принадлежи).

https://cuba-networkdefenseofhumanity.blogspot.com/2021/07/bidens-policy-on-cuba-reveals-itself-by.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Куба
04.08.2021 23:51
върви по един път, ние – по 2-3 пътя...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
05.08.2021 00:00
Ха-ха-ха!
Водещи до никъде.
цитирай
3. zaw12929 - КУБА, ПАК ТРЪН В ОЧИТЕ!
05.08.2021 00:14
КУБА, ПАК ТРЪН В ОЧИТЕ!
цитирай
4. kvg55 - До 3. zaw12929
05.08.2021 00:18
Така е от шестдесет години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753561
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031