Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2008 14:52 - Максим Стависки
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2875 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2009 13:01


ШАМПИОН 1 = 1.18 УБИЕЦ
image Репортаж от мястото на катастрофата /видео/
Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на Максим Стависки, определена от Бургаския окръжен съд на 30 януари 2008 г. - две години и половина условно

Магистратите прецениха, че на родителите на загиналия Петър Петров -  Стависки трябва да плати по 90 000 лева, заедно с лихвите от момента на произнасяне на присъдата до окончателното им изплащане.

Искът им за обезщетение от 500 000 лева бе отхвърлен.

Съдът не одобри и иска на родителите на Мануела Горсова за 2 милиона лева.

Стависки бе осъден да плати на момичето, което все още е в кома 80 000 лв., както и разходите по делото в размер на 3000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Взето от Днес.бг


АЛБЕНА И МАКСИМ
image
ХРОНИКА

На 5 август 2007 г., след употреба на алкохол, Стависки предизвиква тежка катастрофа край Приморско, след като навлиза със своя Хамър в насрещното движение и удря челно лек автомобил Хонда, като преди това изблъсква автомобил Ауди от пътя. В катастрофата загиват 23-годишния шофьор на Хонда-та, 18-годишно момиче изпада в кома с опасност за живота, а другите им двама спътници са ранени; самия Стависки е без наранявания.

Според установените от МВР факти, Стависки кара с 1,18 промила алкохол в кръвта (при 0,5 допустими), с превишена скорост и предизвиква катастрофата, като навлиза в лентата за насрещно движение и удря челно колата на потърпевшите със своя джип. Малко преди инцидента той е спрян от патрулиращи полицаи, които, след като го разпознават, го предупреждават да кара по-внимателно и го пускат без да му вземат проба за алкохол.[1] 

По време на катастрофата Максим Стависки е лице на кампания на бТВ за безопасно каране по пътищата с надслов „Ако си пил, слез — искам да стигна жив“. 

Първоначално прокурорът Иван Станев от Бургаска окръжна прокуратура подвежда под отговорност Стависки само за тежка телесна повреда.[2] Няколко дни по-късно той коригира текста и повдига обвинение в причиняване на смърт при шофиране в нетрезво състояние и тежка телесна повреда.[3] Според Наказателния кодекс наказанието може да варира от три до десет години затвор. 

На 10 януари 2008 в Бургаския окръжен съд започва дело срещу Максим Стависки. Същия ден делото е отложено за 30 януари, тъй като липсва законно упълномощен адвокат, който да представлява исковете на изпадналата в кома Мануела Горсова.[4] На 30 януари Максим Стависки се признава за виновен по всички обвинения и делото протича по съкратена процедура. Постановена е 2,5 години условна присъда с 5 години изпитателен срок, 90 000 лв. за родителите на убитото момче и 80 000 лв. за родителите на Мануела Горсова, която към този момент все още е в кома. Съдът отхвърля иска от 2 милиона лева, предявен от бащата на Мануела.

На 7 април започва процесът по обжалване на условната присъда на Максим Стависки. В едномесечен срок Бургаският апелативен съд трябваше да реши дали да бъде наложена ефективна присъда или да остане в сила условната.

image

"Наистина съжалявам за случилото се. Уважавам съда и неговите решения. Моля да ми бъде потвърдена присъдата, наложена от Окръжен съд – Бургас". Това заяви Максим Стависки пред състав на Апелативен съд – Бургас, в съдебно заседание на 7 април 2008 г.

Магистратите разгледаха наказателното дело срещу световния шампион по фигурно пързаляне, образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас и жалби на гражданските ищци и частни обвинители.

Окръжен съд – Бургас, осъди  Стависки  на две години и шест месеца лишаване от свобода – условно и близо 300 000 лева, уважени граждански искове. Пред първата инстанция той се призна за виновен и потвърди всички факти от обвинителния акт. Присъдата е по чл. 343 от НК, за това че  фигуристът е причинил по непредпазливост тежко, пътно-транспортно произшествие, след употреба на алкохол и шофирайки с превишена скорост. В резултат на катастрофата е загинал Петър Петров, а 18 годишната Мануела Горсова е в кома.

Представителят на Апелативна прокуратура и адвокатите на гражданските ищци, пледираха, че първоинстанционната присъда е незаконосъобразна и несправедлива. Те поискаха от съда затвор за подсъдимия и уважаване на максималния размер на гражданските искове.

Защитата на Стависки изтъкна, че той признавайки всички факти от обвинителния акт, по закон не би трябвало да получава по- тежко наказание. Адвокат Явор Нотев, заяви че с оглед личността и известността на подсъдимия, самото огласяване на извършеното от него е изпълнило ролята на генералната превенция. Защитата поиска присъдата да бъде потвърдена, като законосъобразна и правилна.

Също така, Максим Стависки заяви пред медиите: "Не намирам думи, с които да изразя начина, по който се чувствам. Силно разстроен съм и шокиран от случилото се. Изпитвам най-дълбоко и искрено съчувствие към семействата на пострадалите. Единственото, за което се моля и което правя сега, е да помагам с каквото мога за спасяването на Мануела.

Разбирам степента на публичния интерес и искам ясно да кажа, че аз не по-малко от останалите хора искам справедлив процес. Трагедията е огромна и много лична и засяга всички мои близки. Знам, че това ще преобърне завинаги не само моя, но и живота на Албена”.

 

КРАТКА ВИЗИТКА

image

Роден е на 16 ноември 1977 г. в Ростов на Дон, Русия в еврейско семейство.

През 1996 г. получава българско гражданство и започва да тренира с Албена Денкова, като техен треньор е Александър Горшков.

 

През 2000 г. Денкова и Стависки сменят София с Одинцово, за да имат по-добри условия за тренировки.

След световното първенство през 2005 г. Денкова и Стависки заминават да тренират в Делауеър, САЩ при Наталия Линичук и Генадий Карпоносов.

image

Мнението на британската общественост за България:

Страна от третия свят - закони от третия свят



Делото "Стависки"

ВИДЕО ХРОНИКА

На 21 септември 2007 г. заместник-главният прокурор Камен Ситнилски обявява, че Бургаската прокуратура е сбъркала обвинението срещу Максим Стависки. Заради сгрешена буква от НК, допусната от наблюдаващия прокурора и дознателя, световният шампион по фигурно пързаляне е обвинен само за тежка телесна повреда, но не и за причиняване на смърт. Наблюдаващият прокурор Иван Станев получава дисциплинарно наказание "забележка" заради грешната правна квалификация в обвинението.

Главният прокурор Борис Велчев коментира грешката на бургаския прокурор по случая “Стависки”: “В прокуратурата има дефицит на мъжество…има инстинкт да крием колегите, да не позоволяваме да носят негативни последици, но този инстинкт води до анонимност на прокуратурата”.  /виж видео/

На 26 септември 2007 г. Бургаската окръжна прокуратура връчва на Максим Стависки коригирания обвинителен акт за причинена катастрофа. Стависки вече е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и нанасяне на тежка телесна повреда на друго след употреба на алкохол - по чл. 343, ал. 4 от НК, който предвижда от 3 до 10 г. затвор. /виж видео/

На 18 октомври 2007 г. Албена Денкова и Максим Стависки дават първата си пресконференция след катастрофата, причинена от Стависки на 5 август. "Обичам екстремните неща, както и да карам с висока скорост и в този момент не съобразих, че карам толкова бързо. Така стана инцидентът, за което много съжалявам и ще понеса всяко наказание, което ми наложат", обявява Стависки. "Не търся оправдание. Търся разбиране, а може би и съвет. Как щяхте да реагирате вие, ако ваш близък се окаже на моето място?... Чак сега разбирам колко сме били щастливи преди катастрофата. Сега вече сме на дъното.", споделя още световният шампион. Според него се усеща тенденциозно отношение към него в прокуратурата. /виж видео/

7 април 2008 г. На заседание на Апелативния съд в Бургас прокуратурата оспорва решението на окръжните съдии и иска ефективна присъда за Стависки, както и завишаване размера на обезщетенията. По време на заседанието Максим Стависки получава правото си на последна дума. Той отново заявява, че съжалява за случилото се и че уважава съда и неговото решение. Той обяснява, че се е интересувал дали може да заплати лечението на Горсова във Военномедицинска академия, но е получил отговор това не е възможно. Световният шампион заявява готовност веднага да заплати отреденото му от съда обезщетение за Горсова и е поръчал на своите адвокати да кажат това на нейния баща. /виж видео/

Източник: Посочените видео материали са собственост на  БНТ.


 

image

Бащата на Мануела Горсова:

Максим не си вдига телефона

Бащата на пострадалата при катастрофата с Максим Стависки Мануела Горсова - Красимир Горсов заяви на пресконференция днес, че ще обжалва присъдата на Бургаския апелативен съд и ще иска ефективна присъда за шампиона по фигурно пързаляне.

"Ако Максим Стависки се бе държал достойно и бе показал, че наистина помага на дъщеря ми, сега нямаше да съм пред вас", каза Горсов. Той обвини Стависки в пълна незаинтересованост за случващото се с Мануела.

"От февруари не съм се чувал със Стависки, преди няколко дни му звънях, но той не си вдигна телефона", каза Горсов. Според него Стависки не знае какво е състоянието на Мануела в момента, защото никой от лекуващия екип не е разговарял с него.

"Цинично е да липсва достойно поведение и в същото време Стависки да твърди пред медиите, че помага", каза адвокатът на семейството на Мануела Христо Христов. Той отбеляза, че Стависки е пропуснал шанса по безспорен начин да смекчи вината си като репатрира причинените от него щети.

"Няма да простя на този човек и ще го преследвам, докато не получи справедливо наказание", каза още бащата на Мануела.

Адвокатът на Горсов ще заведе дело във Върховния касационен съд, след като получи документите за условната присъда от две години и половина за Максим Стависки, постановена от Бургаския апелативен съд.

Красимир Горсов заяви, че за подобно престъпление като извършеното от Максим Стависки наказанията в българската съдебна практика обикновено са ефективна присъда и то в много по-голям размер.

"Приканвах Максим Стависки няколко пъти да помогне за лечението на Мануела, но ми бе обяснено, че няма такава възможност", каза Красимир Горсов. "Стависки смята, че лечението на Мануела във ВМА не струва нищо, но това не е така", добави той.

"Необходими са й постоянен сестрински пост, личен рехабилитатор, лекарства и консумативи, които болницата не може да поеме - всичко това плащам аз, благодарение на дарители", обяви бащата на Мануела.

Според него не е възможно Максим Стависки да е дарил инкогнито пари в сметката на Мануела, защото всички преведени по нея суми са поименни и се знае кой ги е дал. До момента са събрани 273 хил. лв.

До края на седмицата Мануела ще замине на лечение в Израел, където престоят й в болница и предвидената за нея звукова и светлинна терапия ще струват около 1000 долара на ден, информира баща й.

Горсов посочи, че състоянието на момичето вече позволява тя да пътува и приемането й в израелска болница е сигурно.

12.05.2008
Спорт НетИнфо



Още за катастрофата със Стависки:

image

Бащата на Мануела играе най-трудния си мач

Стависки: От български шампион, станах "пиян, залян руснак"

Албена Денкова: Застигна ни проклятието на Моцарт

Искат още пари и тъмница за Стависки

За равните, по-равните и Максим Стависки. . .

Епилог в червено с дата : 15 Април 2009 г.

image image image image image Прокуратурата вади Стависки от затвора?
Егати държавата... егати сбърканото правосъдие!



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3848845
Постинги: 572
Коментари: 1072
Гласове: 19970
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930