Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2008 19:44 - Базата в Челопечене
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1755 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2008 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Базата в Челопечене беше единственото място за делаборация във войскови условия

Уникално поделение утилизираше бойни припаси в армията

[публикация на вестник "Българска армия" от 6 юни 2008 г.]


image
  вж. BTV новините от 3 юли 2008 г.

Централната Разснарядителна база в столичния квартал Челопечене, която след реорганизациите извършени по план 2004 от 1 септември 2004 г. бе преименувана в База за утилизация на бойни припаси и премина на нов щат и остана с двама офицери, четирима сержанти и работници - граждански лица назначавани по допълнително щатно разпределение, тази база през 1957 г. на 30 декември е създадена с наименование Делаборационна база към Главното управление на Трудовата повинност. Десет години по-късно Министерският съвет я прехвърля към Министерството на народната отбрана - януари 1967 г.

Тя бе единственото поделение в Българската армия, разполагащо с цехове, площадки, хранилища, също и с оборудван полигон за взривни работи край село Столник и с подготвени кадри за разснарядяване и унищожаване на бойни и халостни припаси. На 16 май 2002 г. министерска заповед № 370 й делегира право да бракува и да извършва търговска реализация чрез закрити търгове на отпадъчните барути и взривни вещества, отломките от черни и цветни метали и празната дървена опаковка. Това единствено поделение ежегодно получаваше задача за 500-600 хил. лв. приходи в бюджетната си сметка, изпълняваше планираното, но и реализираше за военното ведомство печалба от 60-80 хил. лв.

В него войските сдаваха целогодишно за делабориране с приоритет всички бойни припаси трета категория (бракуваща) с по-тежки характеристики - в лошо, или в разсипно състояние, с нарушена херметизация, опасни за бойно използване, забранени за стрелба и дългосрочно съхранение. Тях заводите от промишлеността не приемаха за утилизиране защото са по-опасни, и защото са по-трудни за работа. През септември и октомври пристигаха всички видове и количества стреляни елементи - основно артилерийски гилзи и празните опаковки от цялата армия. В базата бойни припаси и стреляни елементи сдаваха и всички звена от структурите на МВР, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, Националната служба за сигурност, Главната дирекция за борба с организираната престъпност, митниците, всички фирми и лица с такава и подобна дейност. Утилизацията бе изключително необходима. Чрез нея войските и централните складове се освобождаваха от негодни и опасни за съхранение и работа бойни припаси. Намаляваше се до минимум рискът от нежелани самовзривявания, които биха довели до по-тежки последствия за населението от близките населени места и инфраструктурата в района. Друго такова поделение нямаше. Тя беше уникална. С възможности годишно да утилизира 1500 тона. Заповед ОХ 06 / 25 март 2008 г. на Министъра на отбраната постави това поделение в списъка за разформироване.

Днес базата за утилизиране на излишните за Българската армия бойни припаси е един от големите проблеми на бригада "Логистика" и дирекция "Логистика" в Генералния щаб на Българската армия. Не само защото са необходими поне още четири месеца за да се изпълни министерската заповед, а още и заради един не скрит, а невидим за непосветените проблем, заради който има предложение на началника на Генералния щаб на армията до министъра на отбраната да бъде създадена процедура за извършване утилизиране на място. Какво означава това? Означава, че в Челопечене трябва да дойдат външни специалисти, да приемат опасните бойни пирпаси и да извършат утилизирането им (или взривяването) "на място" т.е. на полигона край Столник, или на полевия учебен полигон край Сливница, където възможностите са за около десет тона дневно. Защото някои от тях не могат да се транспортират, защото създават опасност да се самовзривят. Извършеният преглед и сортирането според степента на опасност, според възможността за безопасно транспортиране и реализация определи различни групи по видове и тонаж. В една от тях се съдържат около 570 тона бойни припаси със завити взриватели, които са съхранявани на открити площадки, а по време на наводнението през 2005 г. са престояли и значително време под водата. Взриватели от разснарядени изстрели, които са съхранявани в нехерметична - нещатна опаковка вследствие на наводнението са силно корозирали.

В момента в поделението са приети, но не са унищожени около 1650 тона негодни бойни припаси и елементи за тях - трета категория. Сравнението показва, че само те са повече от едногодишните му производствени възможности. Към момента се съхранява и значително количество гилзи, празна опаковка, метални и дървесни отпадъци - след извършване на бракуването на опасните за работа и транспортиране бойни припаси то ще се увеличи. Очакваното количество за трета, бракуваща категория стоманена 122-милиметрова гилза за гаубица М 30, примерно, е около 350 бр, стоманената гилза за 85мм. оръдие Д 44 ще е около 28 хил. бр. Очакват се още около 150 т. стоманени отпадъци под и над 6 мм. и от стрелкови бойни припаси, месингови отпадъци от стрелкови бойни припаси - 9 т., дървени отпадъци около 450 т.

Споменатите бойни припаси съгласно т. 426 от Правилника за складовете и базите (Правилник за складовете и базите за съхранение, производство, ремонт, разснарядяване и унищожаване на бойни припаси, взривни вещества и барути в БА) са опасни за работа и транспортиране. Следва да бъдат унищожени по установения в него ред. Същите могат да се самовзривят или самовъзпламенят при невнимателно боравене с тях. За унищожаването им е необходимо да има предварително подготвени полигони за взривяване, площадки и съоръжения за унищожаване чрез изгаряне и обучени кадри с каквито единствено Централната разснарядителна база разполага. След разформиране на поделението тези съоръжения няма да могат да се използват.

Количествата бойни припаси и изискванията за тяхното транспортиране (съгласно т. 430 от Правилника за складовете и базите) са такива, че е по-целесъобразно тяхното унищожаване да се извърши на място. Предвидените за унищожаване чрез изгаряне могат да бъдат изгорени от базата за около сто работни дни, ако се осигурят хора, транспорт и товаро-разтоварна техника. Между 100 и 40 дни са необходими за унищожаване на стрелкови, на артилерийски бойни припаси, на пиротехнически средства, 60 за около 390-те тона бойни припаси предвидени за унищожение чрез взривяване, при условие, че взривяването се извършва на полигона край Сливница, позволяващ взривяването на неповече от десет тона дневно.

Божидар Спасов

вестник "Българска армия"
Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. lyudmilstefanov - Гледай ти!
05.07.2008 06:49
Значи била възможна и информираща журналистика.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3472093
Постинги: 518
Коментари: 1045
Гласове: 19771
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031