Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09 17:58 - Жалба до НЕЛК
Автор: meteff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3528 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.11 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ж А Л Б А 

 

от   Л А Л Ю   В А С И Л Е В   М Е Т Е В

 

СРЕЩУ:  ЕКСПЕРТНО РЕШЕНИЕ № 90005 от 13.09.2022 г.

на ТЕЛК към СБАЛ на онкологични заболявания - София

 

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА НЕЛК,

 

На 14 септември 2022 г. получих горепосоченото Експертно решение № 90005 от 13.09.2022 г. на ТЕЛК към СБАЛ на онкологични заболявания - гр. София, с което ми се определя драстично намален процент на трайно намалена работоспособност от 100% ТНР без чужда помощ, на 50% ТНР с пожизнен срок съгласно Постановление № 225/12.07.2021 г.

Считам, че неправилно ответният орган е определил процента на трайно намалена работоспособност съобразно установеното ми бластомно заболяне – КАРЦИНОМ НА ДЕСЕН БЯЛ ДРОБ И СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ДЕСНОСТРАННА ПУЛМОНЕКТОМИЯ – 2014 г., а горепосоченото решение е неправилно и го обжалвам в срока, съгласно разпоредбите на чл. 112, ал. 1, т. 3 от Закона за здравето.

Излагам следните съображения за незаконосъобразност на оспореното решение, а именно:

1. Неправилно ТЕЛК са постановили решението си единствено на база изискани документи, а именно консултация от онколог, без да е извършван личен преглед установяващ реалното ниво на общо-физическо състояние или консултация с пулмолог. А това в случая е било наложително, тъй като са налице усложнения, които не са налични в документите. Видът и степента на увреждането/степента на трайно намалената работоспособност се определя въз основа на подробна клинико-експертна анамнеза, задълбочен клиничен преглед, насочени лабораторни и функционални изследвания и данните от наличната медицинска документация, даващи представа за функционалното състояние на заболелия орган и организма като цяло.

2. Посочвам, че наред с голяма загуба на тегло и с придружаващи болести, като намалено зрение и слух, обеззъбяване (пълно/частично), както и обездвиженост придружена с честа и лесна уморяемост, задух в покой и т.н. Въпреки по-голямото обездвижване и влиянието на придружаващите фактори, ТЕЛК в решението си не е взела предвид изводите относно неподвижността и уврежданията, като е намалила процента трайно намалена работоспособност на 50%. Считам, че следва вместо ниска степен на увреждане, да ми бъде определена тежка степен на увреждане – предвид сегашното ми общо-физическо и свързаното с това психично състояние.

3. Симптомите на рак на белите дробове включват: повишен задух, както и прекомерна умора (изтощение) и летаргия. Неспецифични симптоми: отпадналост, загуба на апетит, загуба на тегло (бързо и значително отслабване на тегло), придружено с болки в костите и главоболие. Тези симптоми не са регистрирани и съоветно отчетени в решението на ТЕЛК.

4. При всички случаи трайната неработоспособност – вид и степен на увреждане – се определя според засегнатите органи и степента на функционалните нарушения, както и при много разпространени дефекти, като счупвания на ребра и изразени деформации на гръдния кош.

5. В науката е доказано, че при пациенти с дребноклетъчен карцином на белия дроб преди лечение, стадият е статистически значим фактор за преживяемостта. При всички пациенти с дребноклетъчен карцином SUVmax на регионалните лимфни възли се свързва статистически значимо с преживяемостта. Установено е средното време за настъпване на рецидиви при дребноклетъчния карцином.

6. Въпреки, че привидно общото състояние дълго време може да остане добро. Най-голяма стойност за правилната диагноза имат бронхологичното изследване по-специално бронхографията, и комплексното ангиологично изследване. Чрез бронхографията се установяват характерните торбовидни или цилиндрични разширения на бронхиалното дърво.

7. По никакъв начин в решението не личи да са взети под внинание и някои от придружаващите заболявания: Захарен диабет (ренален) тип 2 (неинсулинозависим); Прекаран: Хепатит тип А и B. Би следвало при определяне на окончателния процент на трайно намалена работоспособност се вземат предвид и процентите, определени за функционалния дефицит на прицелните органи, следствие на съдово-дегенеративния синдром.

8. Отправните точки за оценка на намалената работоспособност в проценти не изчерпват всички възможни страдания и техните комбинации. Те имат указателен характер и по тях следва да работят органите на експертизата на работоспособността. Ръководейки се от тях и правейки сравнение със сродни страдания и състояния, те ще могат правилно да определят във всеки отделен случай степента на намалената или загубената работоспособност и няма да допуснат голямо различие в оценката при приблизително еднакви увреждания.

9. Водещо при определяне степента на намалената работоспособност е експертната оценка на функционалния дефицит, обусловен от заболяването, а посочените %-ти са ориентировъчни и не се налага спазването им с математическа точност, още повече предвид средно/тежка степен на функционалните нарушения.

10. Констатираното заболяване, стадият на неговото развитие и обусловеният функционален дефицит се съобразяват със съответната отправна точка от приложение № 1 към чл. 93, ал. 1 от Наредбата за експертизата на работоспособността. Когато няма визирана отправна точка, намереното здравно състояние се отнася към най-близката по съдържание точка и се прави подробна обосновка.

11. Когато са налице няколко увреждания, за всяко от които в приложение № 1 към чл. 93, ал. 1 от Наредбата за експертизата на работоспособността е посочен отделен процент, но не е посочена такава комбинация от увреждания, общата оценка на намалената работоспособност се определя, като за основа се взема най-високият процент по съответната опорна точка и към него се прибавят останалите, изчислени последователно и пропорционално спрямо процента на остатъчната работоспособност.

 

МОЛЯ, след като се уверите в основателността на гореизложените от мен доводи – да отмените обжалваното решение на ТЕЛК, като издадете ново решение с всички произтичащи от това правни последици; респективно - да го отмените изцяло или отчасти и да го върнете за ново освидетелстване с указание за отстраняване на допуснатите грешки и пропуски в решението.

МОЛЯ, да насрочите дата на която да се явя пред Вас, съгласно разпоредбите на чл. 45, ал. 1 от ПУОРОМЕРРКМЕ.

                                    

                                     

27.09.2022 г.                              С уважение: ..............................

гр. София                                                              /Лалю Метев/


.....................................................................................................................................................

ОТНОСНО:  Образуваното адм. производство по жалба против

ЕКСПЕРТНО РЕШЕНИЕ № 90005/13.09.2022 г. на ТЕЛК

към СБАЛ на онкологични заболявания - София,

определено за разглеждане на 23.11.2022 г.

 

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА НЕЛК,

 

Получих Вашето Уведомление за образувано в НЕЛК административно производство по чл. 112 от ЗЗ във връзка с Експертно решение № 90005 от 13.09.2022 г. на ТЕЛК към СБАЛ на онкологични заболявания - гр. София, с което ми се определя неправилно намален процент на трайно намалена работоспособност от 100% ТНР без чужда помощ, на 50% ТНР с пожизнен срок, от което съм недоволен и в срока обжалвах по компетентност пред вас.

Продължавам да смятам, че неправилно ответният орган е определил процента на трайно намалена работоспособност съобразно установеното ми бластомно заболяне – КАРЦИНОМ НА ДЕСЕН БЯЛ ДРОБ И СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ДЕСНОСТРАННА ПУЛМОНЕКТОМИЯ – 2014 г., а горепосоченото решение за неправилно издадено и в нарушение на материалния закон и наредбите третиращи медицинската екпертиза.

Прилагам допълнителни експертни становища от онколог и пулмолог, относно обективното ми функционално здравословно състояние, а именно:

1. Консултация от онколог /оригинал/ - от наблюдаващ лекар /3 листа/

2. Консултация от пулмолог /оригинал/ - с приложени изследвания

МОЛЯ, да вземете в предвид приложените допълнителни експертни мед. становища и да отмените обжалваното решение на ТЕЛК, като издадете ново такова, с което имайки предвид данните за настоящето ми трайно влошено функционално здрав. състояние да ми бъде запазен установения до момента /трайно, след петата година/ намален процент на нетрудоспособност от 100%, предвид степента и характера на увреждането и съпътстващите го множество други не взети под внимание заболявания /ренален диабет от 5- годишен; прекарани хепатит А и В; определен за ОГВС – 1986 г.; счупено ребро/ребра; деформиран гръден кош; намален слух, зрение и обеззъбяване/.

 

22.11.2022 г.                              С уважение: ..............................

гр. София                                                                /Лалю Метев/
Гласувай:
4Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: meteff
Категория: История
Прочетен: 3519510
Постинги: 520
Коментари: 1046
Гласове: 19815
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031